Rockstar: Alleen 360-versie GTA IV biedt volledige ervaring

Bernd (Retuobak)
Grand Theft Auto IV is één van de grootste zo niet de grootste aankomende next-gen game. De vorige generatie verkochten de delen die gemaakt waren door Rockstar North elk meer dan tien miljoen exemplaren. Het was dan ook geen verrassing dat Sony en Microsoft zouden strijden om deze game exclusief te krijgen op hun spelcomputer. Uitgever Take 2 zag blijkbaar meer in multi-platform, maar voor een aanzienlijke smak geld krijgt Microsoft wel in 2008 twee significante downloadbare uitbreidingen, elk qua grootte vergelijkbaar met Grand Theft Auto: Vice City Stories.

PlayStation 3 eigenaren vroegen zich lange tijd af of zij iets zouden krijgen om voor het gebrek aan deze exclusieve content te compenseren, dit blijkt niet het geval. In een gesprek met Gamesradar bevestigde een vertegenwoordiger van Rockstar dat de PlayStation 3 geen enkel voordeel zal hebben ten opzichte van de Xbox 360 versie. Er zal geen verschil zitten tussen de versies bij launch. Wil je de 'complete ervaring' dan zal je volgens Rockstar de Xbox 360 versie moeten aanschaffen.

Gamesradar kwam niet alleen om te spreken over GTA IV, ze kwamen ook bij Rockstar om het spel te spelen, en als zodoende is er wat nieuwe informatie beschikbaar gekomen.
- Voor je wapens zal je niet meer zomaar even langs de ammunation kunnen wandelen, je moet relaties opbouwen met handelaren.
- Je skills laten levellen zoals in Grand Theft Auto: San Andreas vind je niet terug in GTA IV.
- Je kunt taxi's nu gewoon aanroepen en instappen als passagier om waar dan ook op de map heen te rijden.
- GTA IV heeft ingame internet dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een nepsollicitatie in te dienen om ergens binnen te komen.
- Je krijgt niet meer een pijltje te zien waar een doelwit is, je moet zelf bepalen wie je doelwit is door hem bijvoorbeeld te bellen en dan te zien wie opneemt.
- De politie ontsnappen is veel lastiger nu, je krijgt een cirkel om je heen op de mini-map die groot of klein is afhankelijk van je wanted level. Zodra je daar uitgeraakt is de politie je kwijt, word je weer gespot dan verplaatst de cirkel zich naar je laatste bekende positie.
- Pay 'n Sprays zouden niet meer in de game zitten.
- Je kunt niet zoveel aan Niko aanpassen als je kon aan CJ in GTA:SA. Je kunt een paar outfits kopen, maar dan heb je het ook wel gehad. Het lijkt wat dat betreft dus meer op Grand Theft Auto: Vice City.
- Net als in Saints Row heb je in GTA IV een GPS die je de snelste weg naar je bestemming laat zien.
- Richten is een combinatie van Resident Evil 4-style over de schouder vrij richten en het traditionele lock-on.
- GTA IV kent ook een cover systeem zoals bijvoorbeeld Gears of War. Vanuit cover kun je ook blind schieten of er even achterweg komen om te schieten.

We sluiten af met wat nieuw beeldmateriaal van de game.











Met dank aan Cyberia18 voor de submit