$6,2 miljoen aan aandelen door MS-topman verkocht

J (SocialDisorder)
Robbie Bach, mede-verantwoordelijke bij Microsoft voor de Xbox 360, heeft aan het einde van de maand mei aandelen met een totale waarde van $6,2 miljoen dollar verkocht. Op zich niets ernstigs, misschien dat de man aan een nieuw huis toe was of iets dergelijks, maar de timing valt erg op.
Eind mei was namelijk de periode dat de verhalen over kapotte 360-consoles een hoogtepunt begonnen te bereiken, en ook de algemenere media begonnen op te pikken dat de Xbox 360 niet helemaal zonder gebreken was. Bovendien was dit vlak voor de schuldbekentis van Microsoft en hun aankondiging dat de garantie van de 360 naar een totale duur van 3 jaar zou worden opgetrokken.

Als de verkoop van de aandelen gedaan is naar aanleiding van de aankondiging dat de garantie verlengt zou worden en het bijbehorende financiële plaatje van $1,2 miljard aan extra kosten, dan heeft Robbie Bach zich schuldig gemaakt aan aandelenhandel met voorkennis, iets wat ook in de Verenigde Staten nog altijd strafbaar is.
Volgens Microsoft was de transactie onderdeel van een geplande strategie, en heeft Bach nog altijd het volste vertrouwen in de 360-console en Microsoft als geheel.
Één van de topfiguren bij Indie Research, Ben Silverman, vindt ook dat Bach niet met voorkennis gehandeld heeft. De verkoop van aandelen vlak voor een slechte gebeurtenis is vaak toeval volgens hem. Ook de kleine invloed die de aankondiging heeft gehad op de koers van Microsoft-aandelen zou aantonen dat er geen sprake van handel met voorkennis is.



Koersverloop Microsoft

De waakhond van de Amerikaanse beurzen, de Securities and Exchange Commission, is echter van mening dat de verkoop niet volgens een vooraf opgesteld plan zijn uitgevoerd en zal dus een onderzoek instellen.

Bach zelf onthoudt zich momenteel van commentaar.