Instrumenten- en gameplaydetails van Rock Band

J (SocialDisorder)
Eind dit jaar wordt het tijd om je vrienden op te trommelen en een bandje te beginnen als Rock Band op PS3 en X360 uit komt. Hieronder kun je lezen wat je mag verwachten van deze muziekgame op het gebied van instrumenten en gameplay.

De game zal op één disc verschijnen, met vier verschillende single-player-campaigns; één campaign per instrument. Multiplayer wordt volledig ondersteund, waarbij een willekeurige mix tussen off- en online multiplayer mogelijk is.

Je zult gebruik kunnen maken van een community system om nieuwe bandleden over de gehele wereld te zoeken. Je kunt de prestaties van de band online met medespelers delen. Hoe dat precies in zijn gang zal gaan, is nog niet bekend. Tevens kun je zelf een band-logo ontwerpen.

Op het scherm zul je links het fretboard van de gitaar, rechts die van de basgitaar, in het midden de drums en bovenin zal de zang voorbij rollen. Deze HUD zal semi-transparant zijn, zodat de achtergrond animaties nog zichtbaar zijn.

De gitaren hebben tien fret-buttons, in tegenstelling tot de Guitar Hero-gitaren die er vijf kennen. Deze tien knoppen zijn in twee groepen verdeeld: vijf voor de gewone partijen en vijf voor de solo's, die volledig met hammer-ons en pull-offs gespeeld zullen worden (dus zonder de strum-knop te gebruiken). De whammy-bar en tilt-functie om Star Power te activeren zijn onveranderd.
De gitaar kent een vijf-wegs schakelaar om effecten aan het geluid toe te voegen.
De gitaar is een Stratocaster replica op 75% van het originele formaat.


Black Sabbath

De zang-gameplay is voorzien van een systeem dat woorden en lettergrepen kan verstaan. Wanneer je voldoende hoog gewaardeerde regels hebt gezongen, mag je in free-form zingen. Als je dat goed genoeg doet, activeer je de Star Power van de zanger.
De microfoon doet tevens dienst als tambourine wanneer de gitarist er weer eens vandoor gaat met een lange solo.

De drums bestaan uit twee drumsticks, vier gekleurde pads en een kick-pedaal. De free-form van de drummer is net als bij de zang de sleutel naar Star Power.

Mocht één van de bandleden niet goed genoeg zijn en afvallen, speelt de rest gewoon door terwijl het lid in kwestie zijn tijd uitzit. Wanneer één van de andere bandleden Star Power activeert, komt het afgevallen bandlid weer terug in het spel. Wanneer alle bandleden het einde van de song weten te halen, wordt je getrakteerd op een free-form jamsessie.

De game zal een character-creator kennen, waarbij je voor elk instrument verschillende karakters zult kunnen maken. Er zijn vier verschillende kledingwinkels in de game, elk met een eigen soort kleding. Je kunt ook verschillende gitaren en pedalen in de game aanschaffen.

Voor elk instrument zijn er motion capture animaties toegevoegd, waarbij je de keuze hebt uit verschillende soorten animaties. Zo kun je kiezen of je zanger als Axl Rose over het podium beweegt, of gewoon stilstaat als Eric Clapton.

Er zijn niet minder dan 40 verschillende podia geplanned.

De instrumenten zullen niet cross-platform gebruikt kunnen worden. De 360-headset zal niet ondersteund worden als microfoon vanwege de lage geluidskwaliteit.

En dan zijn er ook nog eens vier nieuwe tracks bekend gemaakt.

Weezer - Say It Ain't So
Black Sabbath - Paranoid
The Who - Won't Get Fooled Again
Nirvana - In Bloom