ESRB-ratings nuttig voor Amerikaanse ouders

koei
ESRB, de Amerikaanse variant van PEGI welke de leeftijdscoderingen op games toewijst, heeft een onderzoek gedaan naar het effect van hun coderingen op games. Uit het onderzoek bleek dat 90 procent van de ouders van gamende kinderen zich bewust zijn van de leeftijdscoderingen op de hoesjes van games. 85 procent gebruikt de ESRB-ratings zelfs wanneer zij een spel willen gaan kopen.

Het effect van de leeftijdsratings van ESRB en PEGI is erg onduidelijk. In de Verenigde Staten wil senator Sam Brownback de effecten van de ratings onafhankelijk laten onderzoeken en daarnaast de mogelijkheid bekijken voor een "independent rating system... controlled by parties with no financial interest in the industry."

In 2006 heeft de ESRB een gelijk soortig onderzoek gedaan naar de ratings. Toen kende 83 procent van de onderzochte populatie de rating en gebruikte 74 procent deze. Voor het onderzoek werden 500 ouders van gamende kinderen in de leeftijd van 3 tot 17 ondervraagd.

Uit het onderzoek bleek tevens dat een steeds deel van de ouders de rating gebruikt om bepaalde games aan hun kinderen te verbieden. M-rated games, vergelijkbaar met de Europese 18+ rating worden door zestig procent van de ouders verboden.

Andere uitkomsten van het onderzoek waren dat 90 procent van de respondenten aangaf dat de rating "erg" (55 procent) of "een beetje" (35 procent) belangrijk was bij de aankoop van een game. 17 procent van de ouders geeft aan dat de rating het meest belangrijk is bij de aanschaf van een nieuwe game. Daarnaast geeft 83 procent van de ouders aan dat 'parental control' zoals dat tegenwoordig in consoles is ingebouwd, "erg" (53 procent) of "een beetje" behulpzaam is bij het weren van bepaalde games.

"It's extremely encouraging that the vast majority of parents are involved and informed when it comes to choosing which games are appropriate for their families," aldus ESRB president Patricia Vance. "The ratings continue to be a very important, if not the most important tool to help parents make an informed decision, and it's clear that parents are using and relying on them in growing numbers."