Microsoft: Xbox 360 kan krassen maken

Bernd (Retuobak)
Microsoft geeft toe dat de Xbox 360 krassen kan maken op spel cd's en dvd's. Het computerconcern heeft dat in een persverklaring aan het consumentenprogramma Kassa geschreven. Het Vara-programma heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Kassa zegt inmiddels ongeveer duizend klachten te hebben ontvangen van mensen van wie de spelletjes spontaan zijn bekrast door de Xbox. Ook uit eigen tests van het programma bleek dat de Xbox 360 schijfjes beschadigt. In de dvd-speler zou een aantal kleine stootkussentjes ontbreken, waardoor de schijf tegen de lens kan aanbotsen.

Volgens Kassa is het een doorbraak dat Microsoft de fout toegeeft. Maandenlang werd gezegd dat het de eigen schuld van de gamers was. Het bedrijf beweerde dat de box geen beschadigingen op de spelletjes kon veroorzaken, zolang die stabiel was geplaatst. Nu laat Microsoft weten dat "als gevolg van regelmatig gebruik het mogelijk is dat er krassen op de discs kunnen ontstaan.''

Welke gevolgen de verklaring van Microsoft heeft is nog niet duidelijk. Uit gegevens, waarover Kassa beschikt, zou blijken dat het wereldwijd om een serie van ongeveer 1 à 2 miljoen Xboxen gaat. Microsoft is voorlopig niet van plan de consoles terug te halen, maar belooft de Nederlandse gebruikers wel te helpen met het probleem. Gedupeerden kunnen contact opnemen met het concern.


Het gevolg van Microsofts veelvoorkomende DJ-scratching feature