Handhelds binnenkort op suikerwater?

Niels (Boris-The-Blade)
Het is al langer mogelijk om suiker als brandstof te gebruiken, maar het direct winnen van elektriciteit uit de natuurlijke zoetmaker is een recente doorbraak. Deze technologie biedt allerlei nieuwe toepassingen voor (batterijen van) draagbare apparaten.

Deze brandstofcel technologie is in tegenstelling tot de huidige batterijen milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. De 'suikerbatterijen' zijn daarnaast ook efficiënter dan de standaard lithium variant. Op het moment lukt het wetenschappers om de suiker tot 20% efficiënt in elektriciteit om te zetten, maar zodra dit proces geoptimaliseerd is zullen de brandstofcellen drie tot vier uur langer mee gaan dan de huidige batterijen.

"This study shows that renewable fuels can be directly employed in batteries at room temperature to lead to more energy-efficient battery technology than metal-based approaches,"
aldus electrochemists en onderzoeksleider Shelley Minteer.




Op kamertemperatuur oxideert met behulp van enzymen de suiker, waardoor er elektriciteit in de batterij vrij komt. Tot nu toe is het wetenschappers zelfs gelukt om de batterijen op glucose, verschillende zoete drankjes en sap uit bomen te laten lopen.

De milieuvriendelijke energiebron zal waarschijnlijk voor het eerst gebruikt worden bij draagbare telefoons, waarbij het enige verschil met conventionele batterijen de luchtgaten zijn die de suikerbatterijen nodig hebben. Op lange termijn zal de technologie bijvoorbeeld ook op de (opvolger van) de Nintendo DS en de PSP toegepast kunnen worden.

Het Amerikaanse leger heeft ook interesse in de nieuwe energiebron getoond, omdat het goed toepasbaar is in gebieden waar een elektriciteitsnet voor apparatuur ontbreekt.

Waarschijnlijk kunnen we de eerste suikerbatterijen voor commercieel gebruik in drie tot vijf jaar verwachten.