Details vernieuwde E3 bekend

Mark (Strolie75)
Werd de E3 2006 nog door ESA president Doug Lowenstein aangekondigd als “de beste plek op aarde om zaken te doen in de entertainment industrie”, een paar maanden na de beurs verraste deze zelfde man ons met de aankondiging dat het uit was met de pret. De E3 was niet meer. Na de schokgolf die deze aankondiging teweeg bracht werd het bericht al snel genuanceerd. De E3 zou wel doorgaan, maar vanaf volgend jaar in een andere vorm: kleiner van omvang en intiemer.

Nu zijn de eerste details over deze E3 in nieuwe vorm vrijgegeven. De E3 Media and Business Summit zoals deze nu bekend staat, zal van 11 tot 13 juli 2007 plaatsvinden in Santa Monica, Californië. Het event zal niet langer plaatsvinden in een grote beurshal maar in een hotel. Hardwarefabrikanten, game-ontwikkelaars en –uitgevers die aan de beurs willen deelnemen kunnen een hotelsuite huren waar ze presentaties kunnen geven aan de pers, netwerken of formele bijeenkomsten met retailers kunnen houden. Bezoekers kunnen zich niet meer opgeven voor de E3, maar zullen door de deelnemers aan de beurs persoonlijk worden uitgenodigd. Hiernaast zullen er diverse lunchbijeenkomsten worden gehouden waar belangrijke figuren uit de zakelijke kant van de industrie zullen spreken. In de woorden van organisator Doug Lowenstein:


"The E3 Media en Business Summit will combine the best elements of the former trade show into a business event celebrating the video game industry's present and future. The new E3 event will be more personal, efficient and focused, and it will provide the top stakeholders who make games, sell games, and cover games streamlined access to the people and products they most need to see".

De focus van de E3 verschuift dus duidelijk van het promoten van nieuwe titels naar het echt zakendoen tussen de gamesproducenten en winkeliers. Als nieuwe titels aan journalisten worden getoond zal dit onder strikt toezicht plaatsvinden. Toch is er ook rekening gehouden met bedrijven die hun producten in een andere setting willen tonen of misschien niet de middelen hebben om een hotelsuite te huren. Vlakbij Santa Monica zal een vliegtuigloods (Barker Hangar) omgetoverd worden tot een conventiehal waar mensen een kleine stand kunnen inrichten om hun producten te tonen. Verwacht hier echter geen stands zoals we die vroeger van de E3 kennen. Eenvoud en soberheid (lees: goedkoop) staan voorop. Voor de genodigde zal busvervoer tussen het hotel en Barker Hangar aanwezig zijn.