Eerste indrukken PlayStation Network services

J (SocialDisorder)
Voor velen is de online-dienst van een console een punt om rekening mee te houden bij de beslissing welke console er nou gekocht moet worden. Microsoft heeft dat met Xbox Live ingezien en direct met hun eerste console ingezet op de online-wensen van consumenten.
17 November zal Sony z'n Playstation Network lanceren, samen met de PS3, en het tegenoffensief inzetten. Het grote verschil tussen de PS2 en zijn opvolger is dat de PS2-online-functies er later "opgeplakt" zijn. De PS2 is ontworpen als een stand-alone machine. De PS3 daarentegen is, net als de consoles van MS, vanaf dag één ontworpen met online functionaliteit in gedachten.

Er is een centraal opgeslagen user profiel, er is een Playstation Shop die volgens het artikel beter werkt dan Marketplace, en betalingen gaan via een Wallet, inclusief betalingen voor een eventuele MMO die je zou kunnen gaan spelen. Je betaalt aan Sony een bedrag dat in je Wallet gestoken wordt. Dit bedrag kun je direct uitgeven aan alles wat je maar in de Store kunt vinden. Ook hanteert de Store geen omrekenmodules of puntensystemen: de kosten van alles wat je aanschaft is in de valuta van het land waar je je bevindt weergegeven.

It may not end there. Sony, after all, is one of the biggest music and movie companies in the world - and it already operates a music store, Connect. While no official plans to allow you to download music and movies directly to your PS3 have been announced, Sony insiders are adamant that that is on the roadmap for the service - so within a short space of time, the money in your Wallet could be used to buy any type of digital entertainment you fancy.

Je kunt via de XMB berichten sturen naar vrienden in je Friendslist. Teksten kun je via het onscreen keyboard invoeren, of door middel van een USB-toetsenbord die je in je PS3 kunt steken.
Als je een bericht ontvangt, zul je hier direct een melding van krijgen. Momenteel biedt het OS niet de mogelijkheid om direct te reageren, maar dit is door middel van een simpele OS-update in te bouwen. Of dit gebeuren zal laat Sony vooral aan de gamers over, als zij het er in willen, zullen zij het krijgen.
Voice en video-chat zijn direct vanaf launchday beschikbaar.