PS3 games worden ietsie duurder?

Jaap (dikkedorus)
De Japanse site Impress Watch heeft in een artikel van Munechika Nishida weer wat nieuwtjes over de PS3 aan het licht gebracht. Dit keer betreft het vooral de prijzen van de opkomende PS3 games. Het meest opmerkelijke gerucht is dat de games een stukje duurder zullen uitvallen dat de bedoeling was. Volgens meerdere bronnen zal de prijs van de PS3 games tussen de 8.800 en 9.000 yen vallen. De tegenvallende developmentkosten worden als reden gegeven.
Even om te vergelijken: een standaard PS2 game kost in Japan ongeveer 6.800 yen, en de high-budget games zoals Dragon Quest of Final Fantasy kosten daar tot 8.800 yen.

Er zit nog een diepere oorzaak achter deze verhoging. Volgens het artikel was Sony van plan om van de PS3 een open platform te maken. Gebruikers zouden hun eigen games kunnen maken, zonder royalties te hoeven betalen. De professionele ontwikkelstudio's zouden ook voor een prikkie games kunnen ontwikkelen voor de PS3. De bedoeling was dat de gamers uiteindelijk relatief goedkope games zouden kunnen krijgen.

Helaas, het lijkt erop dat Sony dit idee even aan de kant heeft gezet. Volgens het artikel is er niets te merken van dit nobel streven. Er zijn geen voorbereidingen getroffen voor devtools, handleidingen, veiligheidsmaatregelen en communitymogelijkheden. Volgens het artikel loopt zelfs de communicatie naar de grote ontwikkelstudio's achter.

Volgens de bronnen valt Sony terug op de oude strategie die ook met de PS1 en PS2 is gebruikt: "lage" prijzen die Sony weer terugverdient in royalties. Ook de plannen van Sony betreft de meerdere uitvoeringen van de PS3 zijn aan het veranderen. Hoewel de 60gig versie wel beschikbaar zal zijn, hebben we al kunnen merken dat Sony de focus aan het verschuiven is naar de 20Gig versie. Volgens het artikel hoopt Sony later terug te kunnen schakelen naar één versie.

Veel geruchten en sterke verhalen, we zullen moeten wachten om te zien wat er allemaal waar van is.