Gamers hebben vaker lucide dromen

Morthill
Eindelijk weer eens goed nieuws over games in een tijd waarin er weinig anders in de pers gebeurt dan dat games en gamers zwart worden gemaakt. Mensen die veel games spelen hebben namelijk veel meer lucide dromen. Dit zijn dromen waarbij de persoon zich ervan bewust is dat hij/zij droomt. Dit bleek na onderzoek bij 377 Canadese studenten. Ook hebben gamers vaak meer controle over hun dromen, ze kunnen hun dromen beïnvloeden tijdens het slapen.

Het onderzoek werd verricht door Jayne Gackenbach en in juni van dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Dreaming. Volgens Gackenbach is de reden voor dit effect dat gamers veel tijd doorbrengen in een virtuele wereld en dus al een beetje het verschil leren herkennen tussen realiteit en fantasie, ook in dromen.

Lucide dromen ontstaan als de persoon in kwestie zich plots realiseert dat hij droomt. Meestal schiet je hierdoor wakker, maar met oefening zou je erin moeten kunnen slagen in lucide toestand te blijven en zelfs leren om de droom te manipuleren. Op deze manier zou je ook in staat moeten kunnen zijn nachtmerries tegen te gaan.

De reden dat eenzelfde onderzoek in 1998 niet hetzelfde resultaat opleverde komt volgens Gackenback doordat games tegenwoordig bijna allemaal 3D zijn en kinderen eerder beginnen met gamen en vaak ook meer gamen.