Eerste informatie FIFA 07 + trailer

Jeroen (washandje)
Eurogamer heeft onlangs een interview gehouden met Hugues Ricour, producer van FIFA 07, de nieuwe versie van de jaarlijkse voetbalreeks van EA. EA heeft voor de sequel in de afgelopen twee jaar de hele engine van FIFA opnieuw geschreven om goed gebruik te maken van de next-gen consoles. De belangrijkste verandering is dat de bal een geheel los object is in de game. Dit betekent dat hij niet tegen de spelers aan zal plakken. Dit is bijvoorbeeld te zien als een speler tijdens een dribble opeens stil gaat staan. De bal zal dan gewoon verder rollen. Als een bal te hard wordt geschoten zal hij ook van een speler afkaatsen. De richting waarin hij dan zal gaan wordt ook nog beïnvloed door de spin die de bal mee heeft gekregen. Volgens EA zal deze verandering veel meer variatie in de gameplay met zich meebrengen. Uiteraard zijn in de nieuwe engine ook de bewegingen van de spelers verbeterd en ziet alles er weer mooier uit. Volgens EA zit er ruim 100.000 manuur in het schrijven van de nieuwe engine.

Spelers hebben nu ook eigen attributen. Spelers die er bekend om staan om vaak van veraf te schieten zullen dit dus ook vaker doen en zullen hier wellicht meer succes mee behalen dan andere spelers. Volgens Ricour wordt de hardware van de Xbox 360 nu al 100% gebruikt. Hij zegt ook dat op de PS3 en Xbox 360 grofweg dezelfde resultaten behaald zullen worden. Er komt dus geen groot grafisch verschil tussen de twee versies.

De 'interactive leagues' die in FIFA 06 te vinden waren zijn niet terug te vinden in de nieuwe game omdat EA denkt dat de userbase online op de nieuwe consoles nog niet groot genoeg is. Als vervanger is er een mogelijkheid ingebouwd om in de game zelf het echte voetbal te volgen. Je kan dus gewoon even de scores van Ajax bekijken tussen de potjes voetbal in. Er is zelfs een mogelijkheid om live naar radio podcasts te luisteren zodat je live kan horen wat jouw favoriete club op dat moment doet. Het is niet duidelijk of deze mogelijkheid ook tijdens het spelen zelf beschikbaar zal zijn. Verder is er natuurlijk nog wel 'gewone' online gameplay - dit keer zelfs met maximaal acht spelers tegelijk. Je speelt dan dus vier tegen vier. Na het transferseizoen in januari zal EA meteen een update vrijgeven met alle nieuwe teaminformatie. Deze update zal gratis zijn. Of er ook in latere jaren (als er alweer een nieuwe versie van FIFA is) een update zal verschijnen is nog niet duidelijk

De manager modus zal ook weer in de game aanwezig zjin. Door een grotere geheugencapaciteit zegt EA dat er deze keer nog meer details bijgehouden kunnen worden in de manager. Zo zal er per speler bijgehouden worden hoeveel hij heeft gepassed en hoeveel passes er zijn aangekomen, enzovoorts. Volgens Ricour zal dit een soort RPG-effect geven, je kan aan de hand van punten zien hoe de speler groeit of juist minder goed wordt.

FIFA 07 verschijnt zoals gewoonlijk aan het eind van het jaar voor Xbox 360. Volgend jaar zal de PS3-versie pas verschijnen. Uiteraard verschijnt FIFA 07 ook nog op de huidige consoles, maar dan gewoon nog met de oude engine. Welke features die versies van FIFA zullen bevatten is nog niet bekend. Er is ook een nieuwe trailer verschenen waarin onder andere te zien is hoe de bal in de nieuwe versie reageert op diverse bewegingen en schoten. Klik hier om de trailer te bekijken.