Microsoft komt met nieuw ontwikkelingsplatform voor PC/360

Bernd (Retuobak)
Microsoft heeft op het Gamefest te Seattle onthuld dat het een nieuw softwarepakket genaamd XNA Game Studio Express zal uitbrengen. Dit nieuwe product zal onafhankelijke developers en studenten toestaan om te ontwikkelen voor zowel PC als Xbox 360. En tevens zal het mogelijk worden om deze games weer te delen via de de nieuwe Xbox 360 'Creators Club'.

XNA Game Studio Express zal gratis beschikbaar zijn voor iedereen met een Windows XP systeem en zal mensen volgens Microsoft een 'next-generation platform voor gamesontwikkeling' verschaffen. En door voor een jaarlijks bedrag van $99 bij de Creators Club te gaan kunnen gebruikers gemakkelijk games bouwen, testen en delen op de Xbox 360 en krijgt men eveneens toegang tot een hoop materialen die het ontwikkelingsproces zouden moeten versnellen.

De gemaakte games zullen in eerste instantie niet beschikbaar zijn voor normale Xbox 360 gebruikers, maar het is zeer waarschijnlijk dat succesvolle arcade titels hun weg zullen vinden naar de Xbox Live Arcade. En op de lange termijn wil Microsoft een distributiemodel voor games via Xbox Live met minder restricties. Voor professionele ontwikkelaars komt Microsoft in het begin van 2007 ook met een nieuw softwarepaket. Dit pakket, genaamd Game Studio Professional is met name gericht op ontwikkelaars die spellen willen maken voor zowel de PC als Xbox Live Arcade.

Microsoft heeft voor het project de hulp in geroepen van een aantal partners. Zo heeft de ontwikkelaar van Marble Blast Ultra, GarageGames, haar Torque shader engine en Torque game builder 2-D visual game designer overgezet naar het XNA Game Studio Express platform.

Meer dan tien onderwijsinstellingen hebben al hun steun voor het project toegezegd en zullen in het programma van hn gamedevelopmentopleidingen XNA Game Studio Express opnemen. Onder deze instellingen zijn onder andere de Universiteit van Zuid-Californië, Georgia Tech College of Computing en de Southern Methodist University Guildhall.