Gamen is goed

Jaap (dikkedorus)
In Brussel heeft een grote conferentie plaats gevonden waar o.a. consumenten, ontwikkelaars en uitgevers van video games uit de gehele Europese Unie de verschillende aspecten van computer spellen bespraken. Vooral de ouders van gamende kinderen werden vertegenwoordigd. Er was een groot panel aanwezig, bestaande uit onafhankelijke experts, psychologen en media specialisten. Zij uitten hun ideeën en meningen over de impact van videogames op (jonge) spelers. Patrice Chazerand, secretaris generaal van ISFE (Software Federation of Europe) had er het volgende over te zeggen:
“In light of such a thorough analysis of current issues and such a lively dialogue, we should not let this intellectual stimulation die out. ISFE will see to building upon this exchange and make it happen on a permanent or regular basis”.
De aanwezige experts waren afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstellingen uit Europa. Ze discussieerden over de verschillende positieve en negatieve beelden die bestaan over de industrie en de bijbehorende player community. Ook werd er gediscussieerd over de PEGI (Pan European Game Information), verantwoordelijk voor de bekende icoontjes die veel game covers (ont)sieren.



Een meerderheid van de experts concludeerden dat de positieve aspecten opwegen tegen de negatieve. Ze verwezen naar de snel groeiende hoeveelheid innovatieve applicaties op het gebied van onderwijs, gedragstherapie bij bijvoorbeeld concentratiestoornissen en bemande ruimtevaart. Geen van de deelnemende experts zag het spelen van spellen op zichzelf als verslavend. Er werd wel overeen gekomen dat er degelijk onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan, en dat er meer voorlichting voor de ouders moet worden georganiseerd.