Japanse developers negatief over PS3

Richard (Richardfun)
Er is al veel gemeld over de PS3, de prijs van het apparaat en de meningen van consumenten hierover. Het Japanse magazine Ge-Maga heeft nu echter een onderzoek gehouden onder de Japanse developing community. Ge-Maga is het oudste games magazine in Japan, dus de uitslagen van dit onderzoek kunnen toch wel serieus genomen worden.

Het grootste punt van bezorgdheid is de prijs, net als bij de consument. Maar liefst 90.29% vind de PS3 te duur, tegenover 9.71% die de prijs precies goed vinden. Eén van de developers grapte zelfs "Dit is meer dan m'n maandelijkse huur".

Er werd echter niet alleen over de prijs gepraat met de developers. Zo is 56.31% teleurgesteld dat Sony met twee hardware modellen op de markt komt, tegenover 39.32% die het wel eens is met deze move. Op het gebied van de launch titels die op dit moment bekend zijn is er ook grote verdeeldheid, 55.82% verwacht dat de PS3 niet de winkel uit zal vliegen met de huidige line up, terwijl 39.32% wel vertrouwen heeft in de games die voor de launch beschikbaar zullen zijn.

Dan de E3, deze jaarlijks terugkerende show heeft natuurlijk altijd invloed op de publieke opinie, en zo ook over Sony. De E3 was echter wat de Japanse developers betreft geen positieve gebeuren voor Sony. Maar liefst 35.52% verklaarde sinds de E3 minder vertrouwen in het platform te hebben, terwijl 48.54% zegt niet van mening veranderd te zijn over de PS3 naar aanleiding van de E3. Slechts 3.39% beweert blij te zijn met de onthullingen die Sony op de beursvloer deed vorige maand.

Als laatste werden de developers nog ondervraagd over de sales goals die Sony zichzelf gesteld heeft met de PS3. Een ruime meerderheid van 62.13% verwacht dat Sony niet het doel zal bereiken van zes miljoen verkochte PS3's in maart volgend jaar, terwijl 35.43% verwacht dat deze doelstelling wel gehaald zal worden.

Het lijkt er dus op dat Sony niet alleen een deel van de consumenten nog moet overtuigen, maar ook een aanzienlijk deel van de Japanse developers.