Valve maakt Episode One-stats van Steam bekend

Dirk (Vagere_Hein)
Ontwikkelaar Valve Software heeft via haar gamesdistributietechnologie Steam enkele interessante statistieken verzameld over Half-Life 2: Episode One, waaronder de gemiddelde speeltijd, de gemiddelde uitspeeltijd en het percentage uitgespeelde games.

Het gamingplatform Steam stelt Valve in staat om de gewoonten van de gamers tot in groot detail te kwantificeren. Er zijn meer dan 750.000 speelsessies opgestart sinds 10 juni (een sessie duurt van het opstarten tot afsluiten van de game binnen Steam), waarbij de gemiddelde speeltijd 37 minuten bedroeg.

Gemiddeld genomen hebben alle spelers de game 2 uur en 48 minuten gespeeld. De gemiddelde uitspeeltijd is bijna vijf uur. Valve geeft aan dat die vijf uur erg dicht bij hun doeltijd ligt.

Het is interessant om te zien dat het uitspeelpercentage blijkbaar erg laag ligt: slechts 23% van de spelers heeft de game uitgespeeld. Valve gelooft echter dat gamers stoppen met de game voordat de credits helemaal voorbijgekomen zijn of dat er sprake is van een bug in haar datacollectieproces.

Zoals binnen elke economische sector is datacollectie cruciaal om de gewoontes van je klant te kennen. Binnen traditionelere sectoren (denk aan Albert Heijn met haar bonuskaarten of de Bijenkorf met haar klantenkaart) is het gebruik van datacollectie al veel verder doorgevoerd en een technologie als Steam toont binnen de gamesindustrie het potentieel aan van datacollectie in combinatie met online connectiviteit in het achterhalen van de gewoontes van de spelers. Daarnaast helpt de data om de geprojecteerde doelstellingen die de makers bij het maken van de game opgesteld hebben, te meten.

Check deze pagina voor meer statistieken.