[Update] PS3 stuk?

Jaap (dikkedorus)
Er zijn (weer) geruchten over grote problemen met de hardware van de PS3. Met de RSX en het lokale geheugen, om precies te zijn.

De RSX “reality synthesizer” is de grafische “chip” die gebruikt wordt in de nieuwe PS3 cell architectuur. Het is ontworpen door NVIDIA en Sony, en is ongeveer twee keer zo krachtig als de GeForce 6800 Ultra. Intern heeft de RSX vermoedelijk veel weg van de G70 architectuur die door NVIDIA wordt gebruikt in de GeForce 7 serie. Verder zal de RSX pipeline ongeveer vergelijkbaar zijn met de GeForce 7800 GTX, een van de toppers van NVIDIA.

Er schijnen nogal wat rare haken en ogen aan dit grafische monster te zitten, zo heeft het problemen met het lezen en schrijven van data. Hoewel dat geen groot problemen hoeft te zijn, wordt er verwacht dat de RSX “maar” 275 Miljoen triangles per seconde kan opzetten. (De XBox360 haalt er met gemak 500 miljoen).

Verder is er nog een groot probleem met het geheugen van de Cell processor; Het Grote Boze Monster dat met meerdere onafhankelijke onderdelen gaat zorgen voor de prachtige games waar we ons d.m.v. Trailers al aan hebben mogen vergapen.

Het hoofdgeheugen heeft ongeveer 25GBps (theoretische) bandbreedte, en de RSX ongeveer 20GBps, dit is genoeg voor deze high-end console.
Het probleem komt als er wordt gekeken naar het lokale geheugen van de individuele processors in het Cell systeem. Door dit lokale geheugen is kunnen de chips onafhankelijk en snel geheugen aanspreken. De schijfbandbreedte voor dit geheugen 4GBps, vele malen trager dan de andere aanwezige databussen. Maar dit is niet alles, het blijkt dat de leessnelheid per ongeluk in de prehistorie is blijven hangen: 16MBps, ongeveer zo snel als een oude harde schijf. Dit maakt het hele geheugen zo goed als onbruikbaar.




Al het werk zal dus via omwegen op het hoofdgeheugen moeten worden gedaan (via het RSX systeem), wat betekent dat er meerdere processors zullen moeten vechten om bandbreedte, en een ware nachtmerrie voor de programmeurs.

Laten we hopen dat al deze geruchten niet waar zijn, anders kan het nog slecht gaan aflopen met de PS3.


Update
Volgens een anonieme bron op Slashdot zijn deze geruchten volledig uit de lucht gegrepen. The The Inquirer article is rubbish and that slide is taken out of context.