Afkickklinieken gevuld met gamesverslaafden

Maarten (Nosh)
Honderden gamers worden behandeld voor hun gamesverslaving. Maar liefst één op de drie patiënten in particuliere afkickklinieken is verslaafd aan videogames. Vaak gaat deze verslaving samen met een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid van cannabis of cocaïne. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

De afkickklinieken waarschuwen voor deze nieuwe groep verslaafden. Doordat ouders vaak weinig grip hebben op deze jongeren, wordt er pas aan de bel getrokken zodra het geëscaleerd is. De verslaafde gamers eten, slapen en drinken te weinig of ongezond, hebben weinig aandacht voor school en werk en verwaarlozen hun sociale contacten buiten de cirkel van andere gamers.

Afkickkliniek Smith & Jones in Amsterdam heeft een speciaal afkickprogramma in het leven geroepen voor deze groep probleemgamers. Directeur Keith Bakker: "De symptomen zijn hetzelfde als bij drugs, maar het wordt erg onderschat. Ze drinken alleen Red Bull, eten niet en zitten soms twaalf uur per dag achter de computer."

Volgens Bakker is de tijd die in games geïnvesteerd moet worden, één van de grootste risico's: "Het grootste gevaar is de verloren tijd. Je functioneert niet in de normale samenleving. Je mist sociale vaardigheden."

In Azië wordt gamesverslaving al langer als een probleem gezien. Zo is er in Peking een afkickkliniek voor gamers, die door middel van sport, bordspelen en stroomstootjes van 30 volt vrolijker moeten worden. In Thailand geldt een avondklok na 10 uur 's avonds, zodat gamers niet nachten lang door kunnen halen.