Rechtszaak tegen game-industrie gaat door

Remy (gieling)
Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Alabama heeft het verzoek voor het laten vallen van de zaak waarbij verschillende bedrijven uit de game-industrie voor 600 miljoen dollar werden aangeklaagd, geweigerd.

De aanklacht is voortgekomen uit een moordzaak uit 2003. Hierbij schoot crimineel Devin Moore op 7 juni eerst een politie agent neer met zijn eigen geweer, om vervolgens twee andere agenten neer te schieten. Later vertelde Moore tegen de politie dat “het leven toch net een videospel is; iedereen moet een keer dood gaan.”

Voordat hij voor moord veroordeeld werd, bekende Moore dat hij vaak Grand Theft Auto: Vice City speelde. Hierdoor besloten de nabestaanden van twee van de drie agenten een zaak aan te spannen tegen Sony, Take-Two Interactive (het moeder bedrijf van Rockstar), en winkels Wal-Mart en GameStop.

Waarom het hooggerechtshof het verzoek tot het schrappen van de zaak niet heeft geaccepteerd is niet bekend, wel hebben ze laten weten dat er in de toekomst mogelijk vertraging in de zaak kan komen te zitten of zelfs toch afgeblazen wordt als de rechtbank van Alabama er niet in staat toe is de zaak goed te behandelen.

Natuurlijk is er ook één persoon die ook bij dit bericht weer van zich moest laten horen, advocaat en anti-games activist Jack Thompson. Deze vertelde vandaag tegen Gamespot dat hij “Rockstar Games zou vernietigen” en “het gezicht van de entertainmentindustrie veranderen”.

Thompson was eigenlijk een van de drie advocaten die de rechtszaak hadden aangespannen. Nadat de verdedigende advocaat een klacht over hem had ingediend omdat hij zijn persoonlijke haat voor games te uitdrukkelijk naar buiten bracht en zo de ‘legal ethics’ van het advocaat zijn schond, heeft Thompson zichzelf in November 2005 van de zaak afgehaald.

Wanneer de zaak nu voor de rechter zal komen is nog niet bekend.



Advocaat Jack Thompson