nVidia introduceert nieuwe grafische chipset voor GSMs

Bernd (Retuobak)
Vandaag kondigde nVidia haar nieuwste grafische chipset voor mobiele telefoons aan, de GoForce 5500. De nieuwe chipset is speciaal gericht op gaming en verslaat met geruime afstand de Imageon GPU's van concurrent ATi.

De GoForce 5500 is volgens nVidia zo krachtig dat gamers Quake III zullen kunnen ervaren op een grafisch niveau vergelijkbaar met dat van de PlayStation 1 en kan beeld weergeven tot 1024x768, en dat op een mobiele telefoon. Deze ontwikkeling geeft aan dat mobiele telefoons zeer binnenkort betere beelden zullen kunnen produceren dan Sony's PSP.

De GoForce 5500 richt zich voornamelijk op video encoding/decoding en 3D-versnelling. De chipset zal volgens nVidia een paar features introduceren die nog niet beschikbaar waren op de markt voor mobiele telefoons waaronder het afspelen van H.264, WMV9 en MPEG4 (DivX, Xvid) videobestanden in native-DVD resoluties. De GoForce 5500 bezit ook de mogelijkheid om digitale foto's te verwerken tot een resolutie van 10 megapixels.

De GoForce 5500 zou zijn weg moeten vinden naar GSM's en andere apparaten van vergelijkbaar formaat tegen het einde van dit jaar.