'Microsoft schuld van gedaalde omzetten'

Dirk (Vagere_Hein)
Electronic Arts heeft bekend gemaakt dat de kwartaalwinsten en -opbrengsten flink lager zullen liggen dan eerdere schattingen. Het wijt dit aan tegenvallende softwareverkopen tijdens de feestdagen en het tekort aan Xbox 360's.

De waarschuwing van dinsdag zorgde ervoor dat het aandeel Electronic Arts 3,8% in waarde daalde in de na-uren van dinsdag. Directieleden van het concern stellen dat het gebrek aan Xbox 360-consoles en het feit dat consumenten op de next-gen consoles van Sony en Nintendo wachten, ervoor zorgt dat EA haar verkoopdoelen niet haalt.

"Er zijn geruchten dat de PlayStation 3 al zo vroeg als in de lente gelanceerd
zal worden en dat zorgt ervoor dat mensen nu al een het evalueren zijn of ze tijdens de feestdagen een console kopen of dat ze afwachten," aldus algemeen directeur Larry Probst

Het lagere bestedingspatroon zorgt ervoor dat de gamesmarkt mogelijk in dubbele cijfers zal krimpen (10% of meer), met derde kwartaalsopbrengsten van EA die wellicht zelfs 15% zullen krimpen, aldus de directeur financiën Warren Jenson. "We zien ze niet de installed user base-aantallen opbouwen die we voorspeld hadden," aldus Jenson over de Xbox 360-leveringen. EA verdient ongeveer de helft van haar opbrengsten in het derde kwartaal, waar de feestdagen onder vallen.

"Er zijn 5 miljoen mensen die geloven dat ze relatief snel, tegen februari, een Xbox 360 krijgen. Microsoft heeft 500.000 eenheden uitgeleverd, dus 4,5 miljoen mensen doen niets," zo stelt Michael Pachter, analist bij Wedbush Morgan Securities.

De directieleden gaven geen specifieke cijfers, maar ze stelden dat de opbrengsten en winsten van het derde en vierde kwartaal van het fiscale jaar 2006, plus het gehele fiscale jaar 2006 achter zou blijven bij eerdere schattingen.

P.J. McNealy, analist bij American Technology Research, stelt dat de tekorten waarschijnlijk niet de komende maanden opgelost worden. "Dit kan best twee jaar duren voordat het opgelost is, en niet één jaar. De volgende feestdagen zullen we de PlayStation 3 waarschijnlijk ook niet in volledig volume in de schappen zien liggen," aldus McNealy.