Koreaans onderzoek naar sterfgevallen gamers

Rob (Keasis)
Niet alleen Belgische wetenschappers houden zich bezig met het fenomeen 'gamers die dood neervallen na ontiegelijk lang gespeeld te hebben' oftwel (GDDNNOLGTH). Het Koreaanse National Institute of Scientific Investigation heeft een ook onderzoek ingesteld.

In tegenstelling tot de Belgische studenten, die nog moeten beginnen met hun onderzoek(je), is dit onderzoek reeds afgerond.

De Koreaanse zender Digital Chonsunilbo heeft haar handen weten te leggen op een exemplaar van het eindrapport van het onderzoek. De overeenkomstige doodsoorzaak bij alle sterfgevallen na intensief gamen blijkt volgens het onderzoek longembolie te zijn.

Longembolie, oftewel een bloedprop in de bloedbanen van de longen, is een gevaarlijke aandoening die zeer moeilijk te constateren is omdat deze zeer diverse symptomen kan veroorzaken.

Dr. Song Hyeong-gon van het Samsung Seoul ziekenhuis verklaarde dat het gevaar voor gamers groter is mede door de aard van de inspanning tijdens het gamen.

"[...]
"De drang om te winnen zorgt ervoor dat gamers grote hoeveelheden energie verbruiken. Doordat ze lange tijd niet geslapen hebben, zijn gamers zich minder snel bewust van hoe uitgeput hun lichaam is. De toevoeging van felle kleuren of flitsen op het beeldscherm kan de hersenen dusdanig overspannen dat dit een plotse dood kan veroorzaken."
[...]"


Andere oorzaken zijn de slechte omstandigheden bij vele Internet cafe's in Korea. Vaak slecht verlicht, slecht geventileerd en gevuld met sigarettenrook. Het lange stilzitten kan daarnaast ook nog een bloedprop veroorzaken in de extremiteiten, voornamelijk de onderbenen en voeten.

Het verschil met vroeger heeft voornamelijk te maken met de ontwikkeling van games. Kon je vroeger nog gemakkelijk of relatief gemakkelijk de game uitspelen zodra je uitgevonden had hoe de game werkte, tegenwoordig is het totaal anders. Door online competitie is de uitdaging oneindig groot geworden en kent de game praktisch geen einde.

"[...]
"Deze werking kan desastreuze gevolgen hebben. Ouders zouden goed moeten opletten hoeveel tijd hun kinderen besteden aan gamen omdat kinderen en tieners op die leeftijd veel kwetsbaarder zijn en dit er in hun toekomst voor kan zorgen dat ze een ongezonde gewoonte ontwikkelen."
[...]"


aldus Dr. Song Hyeong-gon

Op de Health site van de BBC is meer te vinden over Pulmonary thromboembolism oftewel, longembolie, de site is hier te vinden.
Ranzige medische plaatjes en meer gedetaileerde info is hier en hier te vinden.