EA stort zich met overname in mobiele games

Electronic Arts heeft aangekondigd het bedrijf Jamdat dat zich richt op puur de mobiele tak van gamen, over te gaan nemen. Zij gaan hiervoor een bedrag van 680 miljoen dollar neertellen. Hiermee zal EA ook in de mobiele gamesindustrie een leidende positie bemachtigen. De overnamen bevestigt de interesse van EA in de mobiele gamesindustrie die de afgelopen jaren al sterk leek te groeien.

Jamdat is het enige bedrijf in mobiele games dat stappen heeft gezet naar de beurs. Het bedrijf, dat publiek ging midden 2004, behaalde al een opbrengst van 202 miljoen dollar in de laatste kwartaalcijfers en heeft wereldwijd 350 personeelsleden in dienst.

EA hoopt in het jaar nadat de overname voltooid is vijftig nieuwe games op de mobiele markt te brengen. De mobiele games afdeling van EA zelf zal samengaan met Jamdat en zal onder leiding komen te staan van de directeur van Jamdat, Mitch Lasky.

Lasky is duidelijk over de ambities van het nieuwe, samengevoegde bedrijf.

"[...]
We wanted to win worldwide leadership and we think this combined position will let us do it a lot faster than if we were to do it on our own.
[...]"


Larry Probst van EA is het daar mee eens. Hij hoopt met de overname snel en agressief niet alleen Noord-Amerika, maar ook Europa en Azië te veroveren.

EA is niet de enige uitgever die zich actief wil gaan storten op de mobiele gamesmarkt. Vooral Ubisoft en THQ willen met hun afdelingen, respectievelijk GameLoft en THQ Wireless, een belangrijke positie proberen te bemachtigen op de markt.