Modchips legaal in Australië

Rodie83
Het hooggerechtshof in Australië heeft vandaag besloten dat het legaal is om een Sony Playstation om te bouwen door middel van een modchip, wanneer dit gebeurt om er games mee te spelen die gekocht zijn in het buitenland.

De zogenaamde modchips zijn chips die "aangesloten" kunnen worden op een console. Ze zorgen ervoor dat er games op gespeeld kunnen worden die een andere regiocode hebben dan die van de console zelf.

De Australische consumentenbond voerde aan dat de game-industrie de regiocodes gebruikt om verschillende prijzen te hanteren in verschillende werelddelen.

Zakenman Eddy Stevens uit Sydney heeft een 4-jarig geding gehouden tegen Sony, die claimde dat het ombouwen van consoles hun copyright schond, en dat modchips de kopieerbeveiliging van hun consoles omzeilde met als doel illegale games te kunnen spelen.

In 2001 verkocht Stevens illegale kopieen van de Playstation games Croc 2, Medi Evil, Motor Races World Tour en Porsche 2000. Ook verkocht hij modchips en installeerde deze modchips.

Een advocaat van Stevens zei vandaag: "Alle zes rechters van het hooggerechtshof vonden dat veelgebruikte modchips legaal waren, wat verstrekkende gevolgen heeft voor de makers van games en consoles (Sony, Nintendo en Microsoft) en de consument. Modchips zorgen ervoor dat gamers niet hoeven te letten op regiocodes en dus games kunnen kopen die in andere werelddelen goedkoper zijn dan in Australië".

Het hooggerechtshof vond dat het spelen van een spel op een PlayStation niks te maken heeft met het kopiëren ervan en dat daarom er geen copyright geschonden wordt.