Gizmondo in de problemen

Maarten (kepler)
Gizmondo heeft financiële problemen en dat komt voornamelijk door luxueuze auto's en het komt ook omdat Sting erg duur is om in te huren voor je bedrijf. Hoe het precies in elkaar zit lees je hieronder:

Laten we beginnen bij het begin: Tiger (de uitgever van de Gizmondo) heeft een financieel rapport uitgebracht. Hieruit blijkt dat ze in 2004 een netto verlies hebben geleden van 99 miljoen dollar en een verlies van 210 miljoen dollar in het eerste halfjaar van 2005. Het bedrijf geeft het ontwikkelen van de Gizmondo de schuld van deze verliezen.

Maar er zijn een aantal vreemde uitgaven die Gizmondo Europe, ontwikkelaar van de Gizmondo, heeft gedaan. Zo hebben ze 4 miljoen dollar betaald aan een ontwikkelaar, Games Factory Publishing, om een aantal games te ontwerpen voor de Gizmondo. Eén van deze games is genaamd Typing Tutor, wat vreemd is want de Gizmondo heeft en geen keyboard en geen touchscreen.

Een andere vreemde uitgave is die van Gizmondo Europe van 3,5 miljoen dollar aan de onafhankelijke ontwikkelaar Northern Lights om de games Chicane en Colors te ontwikkelen. Maar deze games zijn in feite ontwikkeld door twee verschillende ontwikkelaars; Warthog en Indie Studios. Beide bedrijven zijn in het bezit van Gizmondo Europe. Northern Lights heeft een een tweetal eigenaars: Carl Freer, ook de Directeur van Gizmondo Europe, en Stefan Eriksson, die is ook werkzaam bij Gizmondo Europe. Het komt er dus op neer dat Gizmondo Europe zichzelf heeft betaald om games te ontwikkelen.

Gelukkig heeft Tiger ook nog een aantal leuke uitgaven gedaan. Tiger heeft in de periode 2004-2005 een consultant in gehuurd voor de PR van de Gizmondo. De prijs van deze consultant was 170.000 dollar en hierin zit ook de prijs om de artiest Sting te ontmoeten. De naam van deze consultant is Anneli Freer. Dit is inderdaad de vrouw van Carl Freer, de eigenaar van Gizmondo Europe.

Maar er is nog meer! Tamela Sainsbury, medewerkster van Gizmondo Europe, is 150.000 dollar aan salaris betaald, plus 83 duizend aan bonus en ze heeft ook nog eens een luxe auto gekregen ter waarde van 70.000 dollar. Maar wat blijkt nu? Sainsbury woont samen met Steve Carroll, en hij is een directeur van Gizmondo Europe.

Sainsbury is niet de enige binnen Gizmondo die van luxe auto's houdt. Ook Carroll heeft een mooie auto aan zichzelf kado gedaan op kosten van de zaak. De auto is ongeveer 230.000 dollar waard. Ook mededirecteur Carl Freer heeft een auto van 280.000 dollar gekocht op kosten van Gizmondo Europe en Stefan Eriksson heeft een auto gekregen van 'slechts' 104.000 dollar. Daarnaast hebben ze ook nog eens een minimum salaris van 1,5 miljoen dollar per jaar en bezitten ze samen 94 miljoen dollar aan aandelen.

Maar de directeuren waren niet de enige die zichzelf hielpen. Ook Joe Marten heeft een luxueuze auto gekocht op kosten van de zaak. Maar de bazen van Gizmondo Europe kwamen hierachter en vervolgens werd Marten ontslagen omdat hij zonder toestemming geld van Gizmondo Europe heeft uitgegeven.

Naast deze extra uitgaven hebben ze ook nog eens te maken met veel rechtszaken. Rechtszaken met het Jordan F1-team en de landeigenaren Cristian en Timbers zijn al betaald. Maar het PR bedrijf Ogilvy meent dat ze nog 4.1 miljoen krijgen van Tiger en spannen dus ook een rechtszaak aan. Andere bedrijven die nog geld menen te krijgen van Tiger of Gizmondo Europe zijn Handheld Games en MTV. MTV krijgt nog 1.5 miljoen van het bedrijf.

Gelukkig moet de launch van de Gizmondo in de US nog komen en ook de breedbeeld versie van de Gizmondo ligt binnenkort in de winkel...