Virtuele straatrover gearresteerd

Steven (Steeven)
In Japan is een man gearresteerd die ervan verdacht wordt virtueel mensen te hebben overvallen. Hij gebruikte zogenaamde 'bots' in de MMORPG Lineage II om mensen in de game in elkaar te meppen en hun bezittingen te stelen. Deze bezittingen verkocht hij voor echt geld.

Het gaat om een Chinese uitwisselingsstudent. Hij is gearresteerd door de politie uit de regio Kagawa, in het zuiden van Japan.

Verschillende spelers zijn verslagen en beroofd van zeer zeldzame items, zoals de Earring of Wisdom en de Shield of Nightmare. Volgens NCsoft, de maker van Lineage II, zijn al deze items verkocht op een Japanse veilingsite. Doordat de Chinees een onverslaanbare bot had ontwikkeld, kon de bot iedereen op zijn pad verslaan.

Ren Reynolds, een games-consultant uit het Verenigd Koninkrijk en een schrijver van de game-research website Terra Nova, zegt dat dit geval echt niet de enige is. Er zouden nog veel meer bots rondlopen en deze bots zouden de virtuele werelden verpesten.

De bots worden zo geprogrammeerd dat ze vooral simpele taken erg snel uitvoeren. Vaak herhalen ze deze taken ook, wat ze door de snelheid al snel boven de menselijke spelers zet. Er zijn echter al enkele maatregelen genomen om bots te ontdekken. Zo kunnen online spelers vragen stellen aan verdachte personen en kijken wat voor antwoord ze geven.

quote
"There's an ongoing war between people who make bots and games companies," he told New Scientist. "And making real money out of virtual worlds is getting bigger."


Het is eigenlijk al vreemd genoeg dat de grens van virtueel geld en echt geld al verdwenen is. In de MMORPG EverQuest kopen en verkopen spelers ook al items en characters voor echt geld via online trading sites. Volgens Reynolds zal de toename van het aantal mensen in MMO-games ook meer problemen met zich meebrengen, waaronder meer bots. Hij zegt ook dat overal waar geld te verdienen is, de misdaad een graantje meepikt.