Valve's Gabe Newell hakt in op multi-core en next-gen

Bernd (Retuobak)
In een gesprek met de website next-gen.biz deed Gabe Newell, de leider van Valve, de maker van de Half-Life serie een aantal opvallende uitspraken over multi-core en daarmee ook de next-gen consoles en sommige huidige (en vrijwel alle toekomstige) PC's. Volgens Newell kunnen developers hun bestaande code in de prullenbak gooien en helemaal uit niets een nieuwe engine bouwen die meerdere processor cores ondersteunt. Volgens Newell zou het creëren van zo'n nieuwe engine daarentegen zo lang kunnen duren dat de Xbox 360 alweer aan vervanging toe zou zijn bij voltooiing.

Ook zullen volgens Newell goede developers een stuk schaarser worden aangezien de wat minder 'productieve' mensen niet meer een goed overzicht kunnen houden over de hele engine en het dus niet meer rendabel is ze in dienst te hebben als engine-programmeur.

Als laatste liet hij nog weten dat hij statements als dat de PS3 2x krachtiger zou zijn dan de Xbox 360 onzin vindt. Zijn kritiek is dat er nog niets op de consoles te zien is geweest dat ook maar in de buurt zou komen van een daadwerkelijk speelbare game.