Australië wil verbod graffiti-game

Astrid (lizardtattoo)
De lokale autoriteiten in Queensland, Australië, willen Atari vragen de ontwikkeling van Getting Up: Contents Under Pressure stop te zetten. Volgens hen promoot het spel ongewenste activiteiten als graffiti-spuiten, treinsurfen en vechten. Het spel staat op de planning voor september voor de PlayStation 2.

Op de website van Atari wordt het spel aangeprezen met de volgende woorden: "a groundbreaking graffiti gameplay system, designed to sharpen your skills as you tag with aerosol, rollers, markers, wheat paste, stickers and stencils. [...] Risk your life battling city authorities and rival graf gangs - mere obstacles in your attempt to get your tag up. [...] Along your quest, uncover the Mayor's deep, dark secret and use your fighting talents and high-wire graf to expose the city's leader as a corrupt tyrant."

De Local Government Association of Queensland kondigde gisteren aan dat zij er bij Atari op aan gaan dringen het spel niet uit te brengen, met als voornaamste reden dat het kinderen het idee zou geven dat het spuiten van graffiti de normaalste zaak van de wereld is. Ze zijn dan ook bang dat het onvermijdelijk is dat de hoeveelheid graffiti enorm toe zal nemen na de release van het spel. Het stadsbestuur van Brisbane geeft nu al zo'n anderhalf miljoen Australische dollar (ruim 930.000 euro) per jaar uit aan het tegengaan en verwijderen van graffiti.

Of het spel, als het uitkomt, geband zal worden in Australië is nog onduidelijk. "Ik denk niet dat bannen zal helpen. Het zou veel beter zijn als Atari gewoon verstandig genoeg zou zijn om het spel helemaal niet uit te brengen, dat is veel effectiever," aldus loco-burgemeester David Hinchliffe.