Effecten van games op gezondheid

Astrid (lizardtattoo)
Het onderzoeken van de invloed van games op de gezondheid is in opmars.
We hadden al eerder een bericht waarin een ziekenhuis GameBoys inzette om de pre-operatie stress bij kinderen te verminderen. We berichten regelmatig over de kans dat je verslaafd raakt aan een game. Gisteren hadden we een bericht over het feit dat steeds meer kinderen RSI oplopen als gevolg van het spelen van games. Nu is op de website van de British Medical Journal een artikel gepubliceerd waarin wordt beweerd dat het spelen van games niet alleen veilig is voor de meeste gebruikers; het kan zelfs heilzaam zijn bij de genezing van patiënten.

Volgens het artikel is het spelen van video games een van de meest populaire manieren van tijdverdrijf. Toch worden de effecten van het spelen, zowel positief als negatief, nogal eens onderbelicht.

Enkele voorbeelden van het gebruik van games in medische situaties die in het artikel belicht worden:
Een 8-jarig jochie pulkte constant aan zijn bovenlip. Hierdoor had hij neurodermatitis en littekens opgelopen. Iedere vorm van behandeling mislukte, tot men op het idee kwam hem een handheld videospelletje te geven. Na twee weken was de plek genezen.
Het spelen van games kan een goede afleiding zijn voor kinderen die chemotherapie moeten ondergaan. Patiëntjes die een game mochten spelen hadden minder last van misselijkheid en hadden een lagere bloeddruk dan kinderen die alleen moesten rusten. Ook had de eerste groep minder pijnstillers nodig.
Games worden soms ingezet als onderdeel van fysiotherapie of bezigheidstherapie, bijvoorbeeld om hand- of armspieren te trainen of om het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht te stimuleren.

Het artikel benadrukt dat lange-termijn-effecten nog te weinig onderzocht zijn. Ook is er nooit grootschalig betrouwbaar onderzoek verricht met controlegroepen. Een belangrijk aspect dat nooit onderzocht is, is of het soort games dat gespeeld wordt en de voorkeur van de patiënt van belang zijn voor het genezingsproces of dat het alleen draait om het zich concentreren op een taak (het gamen).

Tenslotte gaat het artikel nog even kort in op de eventuele negatieve gevolgen van games: verslaving, toegenomen agressiviteit en epileptische aanvallen. Ook mogelijke gevolgen als RSI, vetzucht en hallucinaties worden genoemd.

Concluderend kan worden gesteld dat het, gezien de mate waarin kinderen en jongeren video games spelen, onwaarschijnlijk is dat 'met mate' gamen slechte gevolgen heeft voor de gezondheid. Als er al negatieve effecten optreden dan zijn deze doorgaans tijdelijk en simpel te behandelen. Meestal verdwijnen de klachten wanneer er minder vaak gespeeld wordt.

Het volledige artikel vind je hier.


screenshot uit ER, een game waarin gezondheid centraal staat