Eerste warezgames voor PSP een feit

Hackers zijn er inmiddels in geslaagd om de PSP illegale versies van vier bekende spellen te laten spelen vanaf de memorystick. Eerder waren amateur programmeurs er al in geslaagd het apparaat eigen gemaakte spelletjes, emulators en andere eigen code te laten draaien.

Pas sinds enkele dagen zijn zij ook in staat de PSP op te starten met illegale kopieën van orginele PSP games, te weten Mercury, Lumines, Coded Arms en Puzzle Bobble. Deze games kunnen gedownload worden van het internet en worden gespeeld vanaf de memorystick.

Sony is inmiddels op de hoogte van de exploit die gebruik maakt van een bug in de software om het protectiesysteem van het apparaat te omzeilen. In de recentste versies van de software is de bug inmiddels verholpen en het is zo goed als zeker dat deze nieuwe piraterij niet gaat werken op de Europese modellen wanneer deze uitkomen in september.

Een woordvoerder zei vanmorgen dat de exploit geen "seriously bad news" is, maar slechts een ander argument vormt tegen grijze import.

Orginele Japanse PSP's met firmwareversie 1.0, latere Japanse en vroege Amerikaanse met firmwareversie 1.5 zijn vatbaar voor de exploit. Zij kunnen er zonder enige modificaties aan de hardware gebruik van maken.
Echter, mensen die hun firmware upgraden via internet zullen hun kans verspelen. Daarnaast is Sony van plan automatische firmware-upgrades te gaan intergreren in toekomstige games en op die manier de exploit op veel PSP's proberen uit te schakelen.

De piraterij omtrent games op de PSP is niet het enige dat Sony zorgen baart. Zo is er ook al gratis software beschikbaar om dvd's te rippen naar formaten die afgespeeld kunnen worden vanaf te memorystick. Hiermee wordt ook nog eens de filmpiraterij voor het apparaat in de hand gewerkt.