Gamer krijgt levenslang voor vermoorden mede-gamer

Jeroen (washandje)
Een Chinese gamer die een andere gamer met een mes doodstak, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 41-jarige Qui Chengwei stak de andere gamer, Zhu Caoyuan, meerdere malen in de borst nadat die zijn "dragon sabre", een wapen uit de MMORPG Legend of Mir 3, had verkocht.

Qui had het wapen gewonnen en aan Zhu uitgeleend, die het voor zo'n 725 euro aan een andere speler verkocht. Toen Qui aangifte wilde doen bij de politie bleek dit niet te kunnen, omdat het een virtueel voorwerp betrof. Zhu wilde het verdiende geld aan Qui geven, maar die was zo kwaad dat hij Zhu vermoordde.

De familie van de vermoorde gamer gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Zij willen dat Qui de doodstraf krijgt, en het liefst zo snel mogelijk. Hoewel Qui levenslang heeft gekregen, zou hij theoretisch gezien na vijftien jaar wegens goed gedrag vrij kunnen komen.

De zaak heeft gezorgd voor een maatschappelijk debat over virtuele eigendommen. Volgens sommigen behoren zulke wapens onder het privaat eigendomsrecht te vallen, omdat gamers er tijd en geld in hebben gestoken om de wapens te bemachtigen. Volgens anderen kan er nooit een eigendomsrecht gelden, als het om een virtueel voorwerp gaat.