PSP release EU vertraging door merknamen?

Maarten (kepler)
Dan Morelle, directeur van de online-winkel ElectricBirdLand heeft in een interview met GamesIndustry.biz gezegd dat de PSP mogelijk nog meer vertraging zal oplopen in de aanloop naar de Europese launch. Dit omdat er een aantal bedrijven zijn die een rechtszaak hebben aangespannen tegen Sony vanwege een aantal merknamen.

Zo is de lettercombinatie PSP al in gebruik door een bedrijf genaamd Owtanet Ltd. Zij hebben zogenaamde PSP Software ontwikkeld, wat staat voor Publishing, Shopping en Profiles. Owtanet heeft tegen Gamesindustry.biz toegegeven dat ze de naam PSP als trademark hebben geregistreerd in 2000, maar ze geven geen commentaar vanwege een lopende rechtszaak.

Advanced Micro Devices Inc.heeft ook problemen met Sony. Ze vinden dat de naam UMD teveel lijkt op hun naam; AMD. Hierdoor kunnen volgens mensen de twee namen door elkaar halen. Woordvoerders van AMD konden nog geen commentaar geven op deze kwestie, waarschijnlijk ook vanwege een lopende rechtszaak.

Volgens Sony zelf gaat het prima met de planning voor Europa en zal de PSP gewoon beschikbaar zijn in Europa vanaf 1 september. Sony lijkt dus niet erg onder de indruk van de rechtszaken aangaande de merknamen.

Dan Morelle heeft echter nog meer te zeggen over Sony. Hij is namelijk helemaal niet blij dat Sony bedrijven probeert te verbieden om geimporteerde PSP's te verkopen. "Sony has a dominant position within the gaming industry, but the threat of legal action makes them no more than a playground bully. Their approach to business is to throw money and brute force at a problem until it is resolved. The industry is sick of Sony using its financial backing to control the market," Morelle is van plan om gewoon door te gaan met het importeren van de PSP's uit Japan en Amerika, ondanks de dreigementen van Sony. Volgens Morelle heeft Sony een probleem met zijn bedrijf omdat hij wel genoeg PSP's kan krijgen, terwijl Sony heeft aangegeven dat de Europese launch uitgesteld is vanwege een tekort aan PSP's.

Sony is ook niet echt onder de indruk van Morelle en zegt volledig in haar recht te staan. Het is namelijk door de wet verboden om parallel te importeren uit Japan en Amerika en Sony zal zorgen dat deze wet door iedereen wordt nageleefd.