Microsoft bezig aan grootse reclame voor Xbox 2?

Jeroen (washandje)
Vorig jaar zijn velen opgegaan in de reclamecampagne voor Halo 2. Deze werd verzorgd door 4orty2wo. Dit bedrijf is gespecialiseerd in wat zij "alternate reality games (ARG's)" of "search operas" noemen; een mysterie waar je via verborgen aanwijzingen en cryptische boodschappen een antwoord of een boodschap kan ontrafelen. De eerste ARG stamt uit 2001 en werd gebruikt als hype voor de film A.I. In dit online mysterie kon de speler aanwijzingen over de film vinden in gefakete websites, e-mails, faxen en telefoonberichten. Om Halo 2 te promoten is 4orty2wo daarom in 2002 de site ilovebees.com gestart. In 2004 heeft deze site voor veel opschudding gezorgd, omdat het een reclame voor Halo 2 bleek te zijn. De naam van de website flikkerde namelijk een fractie van een seconde in beeld in een trailer voor de game. Eerst leek dit slechts een site van een bijenhouder te zijn, maar in de weken daarna kwamen de eerste hints tevoorschijn op de site. De site begon af te tellen naar 24 augustus en later gaf het de GPS coördinaten van verschillende telefooncellen. Die-hards zochten de cellen op op het juiste tijdstip en kregen dan een opgenomen bericht te horen. Op 4 november bedankte Microsoft hen voor de hulp aan een legendarische marketingcampagne. Nou zou het natuurlijk geen verassing zijn als Microsoft dit weer zou proberen.

En dat brengt ons bij het eigenlijke nieuws. Het lijkt er namelijk op dat we weer in de maling worden genomen door 4orty2wo of een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in dit type marketing. Op verschillende Xbox sites en fora is deze week al een bericht verschenen over de site Ourcolony.net. Hoewel de site niet staat geregistreerd onder 4orty2wo, lijkt het erg op hun werk. Een letterlijk quootje van de site:

"[...]
You made it to our colony, this is where the game lives, breathes and evolves. Colony isn't about alternate reality gaming it *is* reality.
[...]"


Zoals te zien is in een fotogallerij op de site, zijn in diverse steden pamfletten opgedoken met daarop het woord "colony" en een mier erbij. Laat dit nou toevallig het teken van de website zijn. Veel lokaties van de flyers zijn gameshops en - hoewel Sony misschien not amused is - rond het Sony Metreon, ten tijde van de PSP-launch. Natuurlijk suggereert de naam ourcolony.net natuurlijk ook al een connectie met ilovebees.com. De mier in het logo van ourcolony.net leeft natuurlijk in een kolonie, maar bijen doen dat zeker ook.

Net als ilovebees.com ten tijde van de stunt heeft ook ourcolony.net een countdown op de homepage. Ten tijde van schrijven geeft deze 34:04:00 aan. Dit lijken 34 dagen en 4 uur te zijn. De countdown stopt dan om 8 uur 's avonds, donderdag 12 mei. Bijna precies vier dagen voordat Microsoft op de 16e zijn presentatie geeft over de Xbox 2. Microsoft heeft al bevestigd dat dit dé presentatie wordt waarin de Xbox 2 wordt getoond. Wat er op 12 mei gebeurt is vooralsnog onduidelijk.

Maar er is meer: Op de site is het volgende (linker) plaatje te zien:

Rechts is vervolgens een bestaande Xbox power-button getoond. Het is duidelijk dat hier een overeenkomst tussen is. Nou is het getoonde icoontje vrij regulier op power-buttons, maar de groene gloed eromheen duidt op een diepere connectie met Xbox.

De website zegt een competitie te houden. Als je langs de index-pagina komt (je moet een password vinden) staat daar een bericht. De "gamem8ker" zegt dat je een "colony" ofwel een team moet vormen.

"[...]
It's colony against colony and to the winner, well, the winner gets all.
[...]"


Winnaars zeggen dat ze stukjes van plaatjes opgestuurd krijgen, die lijken op delen van een witte versie van een Xbox controller. De enige twee die nu bekend zijn, zijn twee files die in een folder "thesecret" staan op de site:

Hier zie je de plaatjes in vergelijking met een tegenwoordige Xbox S-controller:

Bovendien is er een medewerker van Microsoft gesignaleerd met een logo van... een mier erop. Deze foto is opgedoken bij het presenteren van Microsoft's "gamer profile", een techniek die in Xbox Live voor de Xbox 2 zal zitten. Op het volgende plaatje is goed te zien hoe erg de logo's op elkaar lijken:

Het moge duidelijk zijn dat het er erg op lijkt dat dit een nieuwe stunt is van Microsoft. Toch zullen ze dit hoogst waarschijnlijk niet toegeven tot de komende E3. We zullen je toch op de hoogte houden.

Wij zijn ondertussen erg benieuwd naar Ourcolony.net. Daarom heeft games.fok.nl ook zijn eigen kolonie! Als je je langs de eerste pagina weet te werken, kan je je inschrijven voor onze kolonie. De kolonie heet Fok!Games en het wachtwoord is 80483570.

NB: De site geeft op het moment veel errors in de zin van: "The colony is quickly growing. Please be patient." Blijkbaar is de site lichtelijk overbelast. Hopelijk verbetert de toestand vanavond of morgen.