Gamers gevaar op de weg

Maarten (kepler)
Uit een onderzoek onder jonge Australische automobilisten blijkt dat velen van hen er een "videogame"-mentaliteit op nahouden. Veel jongeren denken dat V8- of turbo-charged auto's best geschikt zijn voor onervaren automobilisten en dat snellere reflexen de onervarenheid kunnen compenseren.

Rijschoolhouder Joel Nielsen: "Pas wanneer ze geconfronteerd worden met de resultaten van wat een auto in werkelijkheid kan aanrichten en hen de fysiek achter remmen, sturen en accelereren wordt bijgebracht realiseren ze zich dat de echte wereld heel anders is dan wat ze hebben ervaren in video games."

"Schrikbarend genoeg realiseerde 80 procent van de ondervraagden zich niet dat de stopafstand verviervoudigt wanneer de snelheid verdubbelt. Zestig procent was niet op de hoogte van het feit dat een toename in het gewicht van de auto de stopafstand beïnvloedt. Dat is juist enorm belangrijk wanneer ze hun auto volproppen met vrienden en zich dan niet realiseren dat de auto anders reageert, remt en stuurt dan toen hij leeg was."