Games zonder PEGI-advies niet meer in winkels

Astrid (lizardtattoo)
Winkelketens die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVGD (Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren) gaan alleen nog DVD's, video's en games verkopen met het officiële advies van Kijkwijzer (voor DVD en video) en PEGI (voor games). Dit geldt niet alleen voor DVD's, video's en games van binnenlandse aanbieders, maar ook voor geïmporteerde producten - de zogenaamde parallelimport. Met deze stap willen de winkelketens tegemoet komen aan de wens van consumenten voor eenduidige informatie over een DVD, video of game.

Naast producten met het Kijkwijzer- of PEGI-advies, worden nu in winkels ook nog DVD's, video's en games te koop aangeboden waar dit advies ontbreekt, of producten die zijn voorzien van een verouderd of een afwijkend buitenlands leeftijdsadvies. Dankzij deze afspraken wordt een einde gemaakt aan die voor consumenten verwarrende situatie. Als een van de maatregelen zullen de deelnemende winkelketens in hun leveringsvoorwaarden van de toeleveranciers eisen dat de producten geclassificeerd zijn met Kijkwijzer of PEGI. Ook zullen in de betrokken winkels alleen nog demo's worden vertoond als die door de leveranciers zijn ontdaan van scènes voor 16 jaar en ouder.

De afspraken zijn deze week bekrachtigd met de ondertekening van een convenant door NVGD-voorzitter Martin de Wilde en NICAM-voorzitter Hedy d'Ancona. De winkelketens die bij de NVGD zijn aangesloten beschikken over 1.100 vestigingen. Het NICAM onderhandelt over deze afspraken ook met enkele grote winkelketens die niet bij de NVGD zijn aangesloten.