Interview met lead designer van Forza Motorsport

Maarten (kepler)
Forza Motorsport is een racespel dat al een aantal jaar in ontwikkeling is voor de Xbox. Volgens velen zal dit spel het antwoord worden op GT4. In een interview op de Forza fansite geeft de lead designer Dan Greenawalt een hoop interessante antwoorden. Hieronder volgt een korte samenvatting van het interview:

Er zijn drie grote verschillen met de GT-series: tuning, schade-modellen en de physics van de auto's. In Forza zullen er echte tune-onderdelen gebruikt worden, deze zul je dus ook gewoon kunnen kopen in de winkel. Als je een onderdeel beschadigt zul je moeten sparen om hem te vervangen, of je kan kiezen om er mee door te rijden maar dat kost je een stuk snelheid. Hier ligt ook een groot verschil tussen Forza en GT: Forza zal volledige schademodellen bevatten en dit zal ook invloed hebben op de prestaties van je auto.
Forza is een simulatie-game, ze zullen geen over-the-top effecten gebruiken zoals bij Burnout 3 en NFSU. Ze zullen veel subtiele effecten gebruiken die bijdragen aan het snelheidsgevoel. Het zal een zeer realistisch race-spel worden zonder al te veel special effects.

Het spel zal 17 omgevingen bevatten en 45 verschillende circuits. In de career-mode zul je honderden verschillende races kunnen rijden. Het ligt in de planning om 300 verschillende auto's in het spel te krijgen. Ook zal het mogelijk zijn om pitstops te maken, waarin je kan reparen, banden wisselen en bijtanken. Banden wisselen zal zeker nodig zijn omdat de banden ook echt afslijten, naar het model van Toyo (bandenfabrikant).
Forza maakt gebruik van Drivatar AI. Dit is een AI die leert van zijn eigen fouten en ook kijkt naar andere spelers (jij dus) en daarvan leert. Maar de AI zal niet zo goed worden dat het niet leuk is om tegen te racen.

Ook de muziek is belangrijk. Het spel zal 100% originele muziek bevatten die gecomponeerd en gemixed werd door Junkie XL.
Er zal ook gebruikt gemaakt worden van de clan functie op Xbox-live. Op deze manier kan je je eigen auto's showen aan andere mensen, maar ook kunnen vrienden het uiterlijk van jouw auto overnemen zodat iedereen in de clan met hetzelfde uiterlijk kan racen.