GameBoy tegen operatie-stress

Astrid (lizardtattoo)
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die in de operatiekamer met een GameBoy mogen spelen zich beter kunnen ontspannen dan wanneer ze kalmeringsmiddelen krijgen of hun moeders hand vasthouden.

Het onderzoek werd opgezet door Dr. Anu Patel nadat zij had gezien dat het zevenjarige zoontje van een vriendin zo in een game opging in het restaurant dat hij het eten op tafel en de volwassenen om hem heen compleet negeerde.

"We hebben gemerkt dat de kinderen zo blij zijn met de GameBoy dat ze gewoon vergeten waar ze zijn," zei Anu Patel, anesthesist in het University Hospital in Newark. De kinderen bleven veel rustiger tot de narcose in werking trad. In andere ziekenhuizen is wel eerder geprobeerd de kinderen af te leiden met teddyberen en spelletjes, maar dat was doorgaans alleen in de slaapkamers en wachtruimten en nooit in de operatiekamer zelf.

Anu Patel bestudeerde drie groepen van 26 kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf. Alle kinderen werden door hun ouders begeleid tot aan de narcose. Eén groep kreeg ook een kalmeringsmiddel, de derde groep mocht met een GameBoy spelen.

Om de pre-operatie spanning te meten werd gebruik gemaakt van een standaard 100-puntsschaal. Gemiddeld genomen was er bij de GameBoy groep geen stijging te zien in de spanning voor de operatie. Bij de groep die een kalmeringsmiddel toegediend gekregen had steeg de spanning met 7.5 punten en bij de groep die alleen een handje vast mocht houden met 17.5 punten.

Het ziekenhuis overweegt nu om het gebruik van GameBoys standaard onderdeel van de pre-operatieve behandeling te maken. Volgens Dr. Erin Stucky, hoofd van de American Academy of Pediatrics commissie over ziekenhuiszorg, zei dat GameBoys vaker toegepast zouden moeten worden als een grotere studie dezelfde resultaten geeft. "Dit is geweldig omdat het een prachtige mogeljikheid biedt om de aandacht van het kind ergens anders op te richten."