Reeves: "PS2-tekort is niet onze schuld"

Dirk (Vagere_Hein)
Sony Computer Entertainment Europa (SCEE) directeur David Reeves heeft deze week snel geruststelling geboden aan de Europses detailhandel, door te stellen dat de firma alles doet dat in haar macht ligt om het tekort aan Playstation 2's in Europa te verminderen. Hij erkende daarbij wel dat het waarschijnlijk niet zal lukken om aan de totale vraag te doen vóór nieuwjaar. Reeves bood verder zijn excuses aan aan de detailhandel voor de voorraadcrisis, maar benadrukte dat het mondiale probleem veroorzaakt is door factoren die buiten Sony's invloed liggen. "Een aantal factoren hebben geleid tot deze situatie. Het Suezkanaal is twee weken lang gesloten geweest, met daarop 104 boten die vast zaten," aldus Reeves. "We waren nummer 67 in de wachtrij."

Alle Europese regio's hebben op het moment een groot tekort aan PS2-hardware, met het Verenigd Koninkrijk en Ierland als grootste slachtoffer. "Het probleem is dat er aparte SKU-nummers (stock keeping unit; een uniek identificatienummer) zijn voor die markten, en dat we juridisch gezien geen voorraden uit andere landen mogen invoeren en de inhoud van die packs mogen wijzigen."

De regio's die daarnaast het ergst beïnvloed worden, zijn Frankrijk en de Benelux, gevolgd door Duitsland en Oostenrijk. Italië en Spanje zijn het minst beïnvloed, alhoewel daar nog steeds tekorten zijn. SCEE is ondertussen bezig met het herdistribueren van voorraden uit haar "voorraadregio's", zoals het Midden Oosten en Oost-Europa, naar West-Europa. Daarnaast is het met behulp van Russische Antonov-transportvliegtuigen bezig met het 'airliften' van nieuwe voorraden om zodoende de herbevoorrading zo veel mogelijk te bespoedigen. "We doen alles binnen onze mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Ik bied echter mijn excuses aan aan iedere detaillist die er schade van ondervindt. Ik wil dan ook de handel bedanken dat ze zich zo coöperatief en begripvol opstellen," aldus Reeves. Hij is dan ook hoopvol dat SCEE zijn verkoopdoelen zal halen voor dit fiscale jaar. "Als het ons niet lukt, dan zal het niet zijn vanwege gebrek aan vraag."

Op suggesties van 3rd party publishers dat het gebrek aan PS2's een grote impact zal hebben op de kerstverkopen, antwoordde hij "dat we een userbase van bijna 26 miljoen PS2's in Europa hebben. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat twee of drie miljoen meer PS2's een grote invloed zullen hebben op de kerstverkopen."

Terwijl Sony maatregelen nam om in volle vaart nieuwe voorraden in Europa te krijgen, waren Sony's voornaamste rivalen voorzichtiger. Met grootschalige schadeclaims van de detailhandel in het achterhoofd vanwege lage Xboxvoorraden, gaf Microsoft toe dat het een tijdelijke schaarste betrof, maar weigerde het nader op de details in te gaan. "We werken er hard aan om dit tijdelijke probleem op te lossen, maar de waarheid is dat we verwachten dat Xbox erg populair zal worden de komende feestdagen. Wie er één wil, zou nu al plannen moeten maken om er zo snel mogelijk één te halen," aldus een officiële verklaring.

Nintendo weigerde daarentegen te bevestigen dat er - ondanks verklaringen van de detailhandel - soortgelijke problemen bestaan met de GBA. Een woordvoerder verklaarde: "we geloven dat er op het moment genoeg voorraad in de markt is om de komende kerstperiode aan de door ons voorspelde vraag te voldoen."