EA Sports trapt op etnische teentjes

Alex (Lexie)
EA Sports NCAA Football 2005 is zeer bekend en populair bij CMU studenten, maar CMU officials en leden van de Saginaw Chippewa Indianen stam hadden het liever anders gezien na het verschijnen van recente beelden van de game.

De game, waarin ook de eerste divisie College Football Teams en stadions zijn opgenomen, schildert CMU-fans af als stereotiepe Amerikaan Indiaanse Regalia die de Chippewas aanmoedigen. De game is uitgekomen voor alledrie de consoles.

Na een onderzoek van het "NCAA Minority Opportunities and Interest" commitee, heeft CMU alle stereotiepe indianensymbolen verwijderd. Dit was een reactie op het advies van de Michigan Civil Rights commissie die aanraadde om de Chippewa bijnaam niet meer te gebruiken. Toch bleven de officials de bijnaam gebruiken, maar in ruil daarvoor werden er educatieve programma's aan de stam aangeboden en stereotiepe symbolen en logo's verwijderd.



Aanschouw de tot op het bot beledigende nep Indiaan in de game. Het is wachten op de eerste neger die zich ook beledigd voelt (zie de fan naast de indiaan).

Maar nu heeft EA Sports deze regels geschonden door de fans op deze manier weer te geven. "Ik ga onderzoeken welke gerechtelijke stappen we kunnen ondernemen", zei Morrison. "Ik hoop dat we tot een schikking kunnen komen met EA Sports". EA Sports reageerde door te zeggen dat dit soort beelden in volgende uitgaves van de game niet meer voor zullen komen. "Het spijt ons als iemand hierdoor beledigd is", liet EA weten. "CMU heeft nog steeds dezelfde rechten als het gaat om het goedkeuren van de games, wat altijd goed gewerkt heeft, op deze uitzondering na".

CMU is lid van de Licensing Resource Group, die logo's en beelden moet goedkeuren. Morrison beweert dat de beelden van de fans in traditionele kledij achteraf pas zijn toegevoegd, nadat zij hun goedkeuring al hadden gegeven. "Ik denk men heeft gedacht: hey, hun bijnaam is de Chippewa, dus we zetten er een fan met traditionele verentooi in", zei hij. EA geeft ook toe dat dit achteraf pas is toegevoegd.

Joe Somwick, public relations director van de Saginaw Chippewa indianenstam heeft laten weten dat hij dit onder de aandacht van de raad van de stam zal brengen. "We zijn erg bezorgd, we zullen dit alle aandacht geven die het verdient. Dit voelt als een belediging van de Chippewa stam. Er is een reden waarom onze mensen gekleed als powwows naar ceremonies gaan. Er is een reden waarom we onze traditionele kledij aantrekken, namelijk om onze identiteit te bevestigen. Als de kledij wordt gebruikt om als supporter op te treden, is het net alsof een supporter van de New Orleans Saints zich zou verkleden als de paus. Er zijn veel betere manieren om je team aan te moedigen. Deze beelden zijn een belediging voor onze relatie met de universiteit. Straks gaan supporters zich ook weer op deze manier kleden, en dat is niet de bedoeling."