Topman bevestigt: mogelijke vertraging PSP

Alex (Lexie)
Het gonsde al langer rond in het geruchtencircuit, de PSP zou nog wel even op zich laten wachten. Het eerste commentaar van een topman van Sony komt van de network systems baas Izumi Kawanishi, hij zegt dat de releasedate afhangt van de game publishers.

In een interview zei Kawanishi dat de handheld misschien dit jaar nog uitkomt in Japan, maar dat dat er van af hangt of de publishers de games klaar hebben voor de launch. Het is jammer dat een gebrek aan software de releasedate van de PSP opschuift, omdat de PSP zelf waarschijnliijk al af is.

Het is de eerste keer dat iemand van Sony zelf twijfels heeft laten horen over de release van de PSP, alhoewel analisten en de media hun bezorgdheid al eerder hadden uitsgesproken over de launchdatum, zeker na het publieke debuut van de handheld op de Tokyo Game Show, die vorige maand gehouden werd. Veel van de software die toen getoond werd zag er incompleet uit, waarbij de meeste titels op zo'n 60/70% van hun eindstatus verkeerden.

Kawanishi bevestigde dat de ontwikkeling van de PSP iets voor de aankondiging op de E3 is gestart. De console is dus binnen 18 maanden gemaakt, een nogal korte tijd als je eraan denkt dat men ook de kans moet hebben om er software voor te ontwikkelen. Het lijkt erop dat Sony zich bedreigd voelt door de Nintendo DS, anders zou men de publishers tijd genoeg geven om genoeg software te ontwikkelen voor de launch.

Extra zuur is dat Sony nu de kerstshopfrenzy waarschijnlijk gaat missen, in ieder geval in Europa; ook de launch in America lijkt richting 2005 te gaan. Hierdoor is de Nintendo DS de enige nieuwe handheld voor de kerst, waardoor deze niet alleen een eigen stevige userbase opbouwt, maar ook de nodige klanten van Sony af zal snoepen. Hierdoor krijgt de Nintendo DS een grotere userbase, en kan Sony pas ergens in 2005 beginnen met het opbouwen van een eigen userbase.