Blijf fit door draken te doden

Astrid (lizardtattoo)
Wanneer je op straat loopt en de hoek om gaat, verwacht je niet dat je oog-in-oog komt te staan met een draak. Aan de Middlesex Universiteit is momenteel een computergame-technologie in ontwikkeling waarmee dat wel kan.

Stephen Boyd Davis, hoofd van de Lansdown Centre for Electronic Arts aan de universiteit, heeft de leiding over een onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat een jaar zal duren. Het project onderzoekt of het mogelijk is om een gezondere leefstijl te stimuleren door lichamelijke inspanningen te veranderen in een creatief computerspel, dat zelfs de mensen die een zittend bestaan leiden aan zal spreken. Hij zei: "Dit wordt voornamelijk ontworpen voor mensen die echt nooit lopen - we proberen mensen zo ver te krijgen dat ze regelmatig een blokje om gaan, dat is het probleem. Er zijn genoeg mensen die wel eens rennen, of bij vlagen actief zijn, maar wij proberen aan te kaarten dat veel mensen gewoon over het algemeen niet genoeg bewegen."

Het spel dat in ontwikkeling is heet "'Ere be Dragons", naar de tekst die cartografen vroeger bij nog onontdekte gebieden schreven. Het werkt net als een normaal computerspel, met dit verschil dat je rond moet wandelen tijdens het spelen. Tijdens een wandeling op straat worden je voetstappen en je hartslag gemeten. Ondertussen speel je op een handheld device het spel. Op het scherm zou je een denkbeeldig landschap zien met vulkanen en drakenholen. Hoe slechter je fysiek presteert, hoe eerder je door een draak gedood zal worden.

"Het idee erachter is dat de omgeving verandert met de mate waarin je actief bent. Als je het niet goed doet, is het gevaarlijk, en als je snel loopt dan wordt het aantrekkelijker en minder eng."

Stephen Boyd Davis legde uit dat het project probeert computer game play te mengen met interactieve digitale kunst, gespeeld op mobiele telefoons en dergelijke. Het projectteam werkt samen met gezondheidswetenschappers en een digital arts organisate. Het doel is te onderzoeken of dit soort games het redelijk inactieve deel van de bevolking aan zou spreken, mede vanwege de zorgen die de overheid zich maakt over overgewicht en hart- en vaatziekten.

Het project is pas in september begonnen, en men verwacht een prototype klaar te hebben in april. Het ligt in de bedoeling het spel uiteindelijk ook op de markt te brengen voor het grote publiek.