Problemen voor publisher BAM! en developer Vis

Astrid (lizardtattoo)
Het Amerikaanse bedrijf BAM! Entertainment, dat eigenaar is van de Schotse developer Vis Entertainment, moet binnen vijf weken zorgen voor een stijging van de waarde van de aandelen met 130%, anders raakt het zijn plaats in de Nasdaq listings kwijt. Voor 1 november moet de prijs van de aandelen minstens 1 dollar zijn. Die waarde moeten de aandelen bovendien minstens tien dagen behouden. Vrijdag waren de aandelen weliswaar iets gestegen, maar toch niet meer dan 43 dollarcent waard.

Chris van der Kuyl, de oprichter van Vis, werd na de overname door BAM! in mei president en chief operating officer van BAM! Wanneer BAM! de Nasdaq-vermelding kwijtraakt zou het erg moeilijk worden om aan geld te komen. Vis heeft 110 medewerkers in de Schotse steden Dundee en Edinburgh. De meesten van hen werken aan een opvolger van het succesvolle spel State of Emergency. Hoewel er van dat spel meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht, wilde de publisher van State of Emergency, Take Two, het vervolg niet uitgeven. Daardoor moest Vis zelf 3 miljoen pond opbrengen voor ontwikkelkosten en een andere publisher zoeken. Die vonden ze in BAM!, dat vervolgens besloot het hele bedrijf maar op te kopen.

State of Emergency 2 zou in de eerste helft van 2005 uit moeten komen, mits BAM!s problemen geen roet in het eten gooien. Investeerders en werknemers van Vis geloofden in een goede toekomst bij BAM!, nu kan de overname hen echter wel eens de kop kosten. Andere spellen van Vis zijn 'The Powerpuff Girls: Relish Rampage', 'Tom & Jerry in War of the Whiskers' en 'Evil Dead: A Fistful of Boomstick'. Bekende games die door BAM! zijn uitgegeven zijn 'Wallace & Gromit','Chase: Hollywood Stunt Driver', 'Way of the Samurai' en 'Reign of Fire'.