Vlaams Blok wil verbod op gewelddadige games

De Belgische rechts-extremistische partij het Vlaams Blok wil een verbod op de verkoop en verhuur van gewelddadige games. De partij zal de nieuw aangestelde mediaminister Geert Bourgeois hierover inlichten in het Vlaams parlement. Dit meldt persagentschap Belga. Er is de laatste tijd veel te doen omtrent extreem gewelddadige games als Doom 3 en Manhunt.

In juli werd er nog een Amerikaans wetsvoorstel gedaan dat stelde dat games die veel geweld bevatten verboden moesten worden. De rechter oordeelde echter dat er niet genoeg bewijs was dat jongeren die deze games spelen ook daadwerkelijk eerder geneigd zijn geweld te gebruiken en verwierp het wetsvoorstel.

"[...]
"Dergelijke spelletjes, waarbij je als carjacker mensen van de weg moet rijden, homo's en dikke mensen moet afmaken of op lijken moet urineren, zijn niet geschikt voor mensen die geen evenwichtige omgeving hebben of minder normbewust zijn. Anders dan bij een film is het de speler zelf die de gewelddaden uitvoert"
[...]"


Aldus fractieleider Flilip Dewinter.

Dewinter verwees hierbij naar incidenten als de schietpartij op de Columbine Highschool en in het Duitse Erfurt. In beide gevallen waren gewelddadige games de aanzet tot een bloedbad.

Het Vlaams Blok zal een decreetvoorstel indienen dat een classificatie voor videogames oplegt. Hierdoor zouden winkeliers verplicht worden de leeftijd van hun klanten te controleren vooraleer ze een spel mogen verkopen of verhuren. De partij wil ook een totaalverbod op gewelddadige games; het wil daarvoor een speciale keuringscommissie in het leven laten roepen.

Sinds april hanteert de game-industrie in Europa een vrijwillige classificatie, PEGI. Aan de hand van icoontjes op de verpakking (die bijvoorbeeld waarschuwen voor racistische inhoud) en een leeftijdsaanduiding wordt duidelijk gemaakt wat een gamer kan verwachten van een spel. Bezorgde ouders kunnen bovendien de naam van een spel invoeren in een online databank