"Veel minder spellen voor next-gen consoles"

Bernd (Retuobak)
Volgens onafhankelijke developer Tameem Antoniades zullen voor de volgende generatie consoles veel minder games verschijnen dan er nu beschikbaar zijn voor de huidige generatie. Dit liet Antoniades weten op het European Developers Forum in Londen.

De oorzaak van de daling van het aantal games zal te wijten zijn aan de hogere kosten en een toename van de hoeveelheid tijd nodig om een nieuwe game te maken. Het goede nieuws is wel dat de spellen veel meer te bieden zullen hebben.

We hebben de kans om games te maken tot een ware kunstvorm
liet de mede-oprichter van Just Add Monsters weten.

Gamers kunnen een eerste glimp opvangen van de nieuwe generatie op de E3 beurs van volgend jaar in Los Angeles. De apparaten zullen echter pas eind 2005 tot begin 2006 in de winkels verschijnen is de verwachting.

Antoniades leidt zelf een team dat sinds 2003 bezig is aan een game voor de next-gen consoles en ervaart dat alles gewoon veel langer duurt. Games voor de Xbox en PS2 kosten ongeveer 400 tot 500 manmaanden om te ontwikkelen, dit zal toenemen tot minstens 1500 bij games voor de volgende generatie.

Hij verwacht eveneens dat de komende jaren veel onafhankelijke ontwikkelaars op de fles gaan of fuseren met andere bedrijven om zo de hogere kosten het hoofd te kunnen bieden. Dit omdat alleen grote publishers tegenslagen kunnen verwerken wanneer een game niet de benodigde miljoenen exemplaren afzet die benodigd zijn voor een succes tegenwoordig.