"Nintendo DS zal gratis kunnen 'telefoneren'."

Dirk (Vagere_Hein)
In haar 'Electronic Entertainment Industry Update' meldt het onderzoeksbureau TNI Securities dat de recentelijk onthulde headset voor de Nintendo DS gebruikt zal kunnen worden in combinatie met de WIFI-netwerkmogelijkheden, welke de gebruiker in staat stellen om een draadloze netwerkverbinding op te zetten. Dit betekent dat men met behulp van de headset met andere Nintendo DS-gebruikers zal kunnen praten over het draadloze netwerk, wat in feite betekent dat er - met flinke beperkingen - gratis met elkaar 'getelefoneerd' kan worden.

Het rapport, dat bedoeld is voor investeerders in de gamesindustrie, stelt dat deze functionaliteit de aanvaarding van de Nintendo DS bij haar steeds meer 'draadlozer' wordende doelgroep zal helpen vergroten.

Het valt echter nog te bezien of de functionaliteit op een zodanige wijze werkt dat het aanzienlijk veel jongeren zal aanmoedigen om wegens het gratis 'telefoneren' een DS aan te schaffen. In tegenstelling tot de GSM-netwerken heeft WIFI doorgaans geen landelijke dekking, waardoor 'even' iemand opbellen niet altijd zal lukken. Dit betekent effectief dat je alleen gegarandeerd 'gratis' contact met elkaar kunt opnemen als er van tevoren via een ander medium afgesproken is waar de andere partij zit. Voeg daaraan toe dat de meeste WIFI-hotspots door particulieren onderhouden worden die maling hebben aan 'Quality of Service'-afspraken en je merkt al snel dat aan de aanbiederskant nogal wat haken en ogen zitten.

Aan de gebruikerskant zal Nintendo naast de hardwarefunctionaliteit ook voor goede software moeten zorgen die de gebruikers in staat stelt om allereerst elkaar te kunnen 'bellen' en daarnaast om makkelijk (bijvoorbeeld via adresboeken) contact met elkaar op te kunnen nemen. Mocht Nintendo inderdaad uitgebreide software inbouwen welke de eerdergenoemde functionaliteiten bevat dan betekent dit een radicale breuk met een jarenlange traditie waarbij consoles slechts ontwikkeld werden voor één ding: games afspelen.

Concluderend, TNI Securities stelt dat Nintendo met haar DS op basis van deze functionaliteit een goede kans heeft om veel DS-en te verkopen. Wij denken echter dat gezien de genoemde nadelen en onzekerheden eerst de kat maar eens uit de boom gekeken moet worden.