Obama haalt scherp uit naar Iran

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag de bouw van een nieuwe uraniumverrijkingsfabriek in Iran scherp veroordeeld. Hij dreigde met nieuwe sancties en eiste dat de nucleaire waakhond van de VN direct toegang krijgt tot de nieuwe installatie die Iran volgens hem verborgen heeft gehouden.

Obama zei in de marge van de G20-top dat de regering in Teheran met de nieuwe fabriek onderstreept dat ze zich niet wil houden aan de internationale verplichtingen. Volgens hem moet Iran op 1 oktober tijdens internationaal overleg duidelijk maken dat het land zich aan de regels zal houden.

Obama stelde verder dat het formaat van de fabriek niet past bij een vreedzaam nucleair programma. Een anonieme Amerikaanse overheidsbron zei dat de Iraniërs met de nieuwe installatie uranium kunnen verrijken voor een klein aantal wapens. Volgens deze bron wist Washington al enige tijd van de fabriek, die nog niet operationeel zou zijn.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland schaarden zich achter de Amerikaanse eis tot toegang tot de installatie. De Franse president Nicolas Sarkozy zei dat Iran nieuwe sancties zal worden opgelegd als Iran zijn beleid op 1 december niet heeft veranderd. "Deze installatie is in de afgelopen jaren ontworpen en gebouwd tegen de resoluties van de Veiligheidsraad in", aldus Sarkozy.

De Britse premier Gordon Brown liet zich uit over de jarenlange "misleiding" van Iran. Volgens hem zal de bekendmaking van de installatie de internationale gemeenschap "schokken en boos maken". "De internationale gemeenschap heeft geen andere keus dan een lijn te trekken", aldus de Britse leider, die ook van verdere sancties sprak.