Positief sentiment op Wall Street

Redactie
De Amerikaanse beurzen waren vandaag positief gestemd. Er werd met belangstelling uitgekeken naar de resultaten van de bijeenkomst van het stelsel van centrale banken, de Fed, die vandaag en morgen vergaderen. En de prijzen van olie en andere grondstoffen gingen omhoog, nadat de dollar even de laagste koers in een jaar tijd bereikte ten opzichte van de euro.

Bij het slot van de handel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger ten opzichte van het slot van gisteren op een stand van 9829,87 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 0,7 procent hoger op een stand van 1071,66 punten. De Nasdaq ging 0,4 procent omhoog tot een stand van 2146,30 punten.

"Wanneer de dollar daalt, stijgen de aandelenkoersen en grondstoffenprijzen", zei een analist. Olie en grondstoffen worden in dollars genoteerd, wat de producten goedkoper maakt voor landen die andere valuta dan de dollar hebben. Ook financiële fondsen deden het beter. Bank of America won 2 procent, het aandeel Citigroup steeg ook, met 5 procent.

Het aandeel US Steel Corp. profiteerde van een beter advies en de gestegen grondstofprijzen. De koers klom 4,5 procent.

De Federal Reserve begon vandaag aan een tweedaagse bijeenkomst. Aan het eind van de bijeenkomst morgen komt de Fed met een rentebesluit. Fed-voorman Ben Bernanke zei eerder deze maand dat de ergste Amerikaanse recessie sinds de grote depressie "zeer waarschijnlijk" voorbij was, maar dat het herstel langzaam zou zijn en dat het tijd gaat kosten om nieuwe banen te creëren.

Sinds de Fed de laatste keer bijeen kwam, in augustus, zijn er meer tekenen van economisch herstel. "We verwachten geen verandering in het rentepercentage, maar er is wel wat onrust in de markt over de verklaring die na afloop gegeven zal worden", zei een handelaar. Er zal vooral gekeken worden naar signalen die erop duiden dat de stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd en naar opmerkingen over de kracht van het economisch herstel.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie pakte weer wat verloren terrein terug en steeg 2,6 procent tot 71,50 dollar.

Een euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,4795 dollar, gelijk aan de stand aan het eind van de Europese handelsdag. De euro kwam in de loop van vandaag even op de hoogste koers ten opzichte van de dollar in een jaar tijd. Dat kwam doordat handelaren dollars massaal van de hand deden in aanloop naar de Fed-verklaring en eerdere koerswinsten.