Cuba toont coulance voor YouTube-klager

Redactie
De autoriteiten op Cuba hebben alsnog clementie betracht met een man die eerder tot twee jaar celstraf was veroordeeld omdat hij had geklaagd over honger. Juan Carlos Gonzales Marcos, ook bekend onder zijn bijnaam Panfilo, werd beroemd door zijn uitspraken in een filmpje op YouTube, dat sinds april bijna een half miljoen keer werd bekeken.

"Wat we nodig hebben, is een klein beetje 'jama"', schreeuwde een kennelijk aangeschoten Panfilo in de camera. Jama is straattaal en betekent eten. "We hebben eten nodig, we hebben honger", zei de 48-jarige verder. Een paar dagen later verscheen een tweede video, waarop de man in nuchtere staat zijn uitspraken intrekt. Hij zei bezoek te hebben gehad van de politie en vreesde arrestatie.

Die vrees werd op 4 augustus bewaarheid. Hij werd aangehouden en een week later veroordeeld tot de gevangenisstraf wegens 'gevaarlijkheid', zoals dat heet in het strafrecht van de communistische dictatuur die de laatste jaren zijn scherpe kantjes steeds meer verliest. In hoger beroep werd de straf gehandhaafd. Een woordvoerder van een mensenrechtenorganisatie maakte gisteren (lokale tijd) echter bekend dat Panfilo slechts drie weken in een psychiatrische kliniek heeft moeten doorbrengen. Hij werd daar behandeld voor een alcoholprobleem.