Nieuwe richtlijn gevangenen Afghanistan

Stefan
De Amerikaanse regering gaat nieuwe richtlijnen hanteren in Amerikaanse gevangenissen in Afghanistan, waardoor gevangenen meer rechten krijgen.

Zo wordt het voor de gevangenen voor het eerst mogelijk hun gevangenschap aan te vechten. Dat meldde The New York Times gisteravond (lokale tijd) op zijn website.

Iedere gevangene in het cellencomplex op de Amerikaanse legerbasis ten noorden van Kabul krijgt een militaire functionaris toegewezen. Het gaat niet om advocaten, maar de functionarissen kunnen wel getuigen en bewijzen verzamelen om het gevangenschap van hun 'cliënten' aan te klagen bij een militaire herzieningscommissie. De krant baseert zich op anonieme militaire functionarissen.

Een gedeelte van de zeshonderd gevangenen zit al zeker zes jaar vast. Ze hebben al die tijd echter geen toegang tot advocaten gehad noch de aanklacht tegen hen gehoord, in tegenstelling tot de gevangenen in Guantanamo Bay. Ze zijn alleen geïnformeerd dat ze 'vijandelijke strijders' zijn. Volgens de krant worden de nieuwe richtlijnen de komende week bekendgemaakt.