Mugabe en EU positief over gesprek

Redactie

Het overleg tussen een hoge EU-delegatie en de Zimbabwaanse president Robert Mugabe is positief verlopen. Dat hebben de president en de Zweedse minister van Ontwikkeling Gunilla Carlsson na afloop van het gesprek gezegd.

Mugabe liet doorschemeren beter te willen samenwerken met de Europese Unie. Carlsson sprak van progressie. Ze voegde eraan toe dat het schrappen van sancties tegen Zimbabwe nog niet ter sprake is gekomen.

Het waren de eerste gesprekken tussen het Afrikaanse land en een hoge EU-afvaardiging in zeven jaar tijd. Bij het begin van de ontmoeting zei Mugabe dat hij de EU-delegatie "met open armen" ontving. "We hopen dat onze gesprekken vruchtbaar zullen zijn", aldus de president.

De aanloop naar het bezoek verliep rumoerig. Zo gaven Zimbabwaanse staatsmedia vrijdag al aan dat de regering excuses zal eisen van de EU voor de sancties die sinds de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van 2002 gelden voor Mugabe en andere kopstukken van diens partij ZANU-PF.

De sancties zijn nog altijd van kracht, ondanks het feit dat Zimbabwe sinds begin dit jaar een zogenoemde eenheidsregering heeft. Mugabe werkt daarin op papier samen met voormalig oppositieleider Morgan Tsvangirai.


Mugabe en EU positief over gesprek  (foto: DAG)