Obama: VS moeten gezondheidszorg nu aanpakken

static
Ik ben niet de eerste president die zich met deze zaak bezighoudt, maar ik ben vastbesloten om de laatste te zijn. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn toespraak vandaag in het Congres. Volgens de president is het moment aangebroken om op te houden met politiek gekibbel en het eens te worden over een nieuw zorgstelsel.

De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Hij wil nog dit jaar een akkoord over een betaalbare zorg voor alle Amerikanen, inclusief de circa 47 miljoen mensen die op dit moment onverzekerd zijn. De honderden miljoenen Amerikanen die al verzekerd zijn zullen geen nadeel ondervinden van het nieuwe plan, beloofde Obama.

Naast particuliere zorg wil Obama ook een ziektekostenverzekeraar in het leven te roepen die gerund wordt door de overheid, iets waar de Republikeinen hevig tegenstander van zijn. Zij spreken van staatssocialisme. "Toch kunnen verzekeringsmaatschappijen, het bedrijfsleven en de regering niet alleen opdraaien voor de extra lasten. Iedere Amerikaan moet een bijdrage leveren", aldus Obama. Een door de overheid gerunde ziektekostenverzekeraar is echter maar een van de middelen. "We moeten open blijven staan voor andere ideeën om ons doel te bereiken", zei de president. Het nieuwe zorgstelsel moet voor meer zekerheid en stabiliteit zorgen voor degenen die al verzekerd zijn en een verzekering bieden voor degenen die niet verzekerd zijn. Ook moet het nieuwe stelsel de stijgende ziektekosten afzwakken.

De president waarschuwde degenen in het Congres die tegen de hervormingen zijn. "Nog meer Amerikanen zullen hun dekking verliezen als ze ziek zijn en het juist het hardst nodig hebben en daardoor zullen steeds meer mensen sterven. Ik accepteer de huidige situatie niet als oplossing."